Drak spí - kvalitní česká detektivka

recenze

Drak spí (2020) 5 z 5 / mujfialovysvet
Drak spí

Úspěšná, oceňovaná česká autorka detektivek Michaela Klevisová mě ani tentokrát nezklamala. Ve čtvrtek 13.8. u Albatrosu vyšla její nejnovější kniha Drak spí, ve které se už posedmé vrací na scénu detektiv Josef Bergman, aby vyřešil případ vraždy mladé ženy v jihočeské vesničce.
Kniha Drak spí má 336 stran, ale budete si přát, aby jich měla ještě aspoň o 100 víc. Příběh je neuvěřitelně čtivý. Chvíli sice trvá, než se dostanete do sedla (než se seznámíte s postavami a začnete chápat, kdo je kdo), ale pak se příběh velmi rychle rozjíždí. Autorka v podstatě neustále nahazuje čtenáři návnadu, svádí ho ze stopy. Dějová linka je pěkně klikatá a ve chvíli, kdy vám to celé začne dávat smysl a už si myslíte, že víte, a vše tak spěje k rozřešení, se stane něco nečekaného, co celý váš domeček z karet zboří i se základy. Michaela Klevisová si umí čtenáře vodit, jak a kam potřebuje a to mě moc baví! Vrah může být v podstatě kdokoliv, fantazie pracuje na plné obrátky. A taková by dle mého správná detektivka měla být!
Pokud navíc máte chalupu v Jižních Čechách nemáte na výběr a tuhle knihu si prostě musíte přečíst. :) Velmi dobře v knize funguje i dvojice vyšetřovatelů, kteří se skvěle doplňují a vše tak působí velmi přirozeně a reálně. Za mě má deset bodů z deseti za originální nápad, poutavý příběh, za bravurně vykreslené malebné prostředí, historické souvislosti, za husí kůži v pár opravdu vydařených pasážích, za to, že jsem opět tisíckrát tušila, ale nakonec jsem stejně byla překvapená. V posledních týdnech jsem si nějak nemohla najít čas na čtení, dokud se mi nedostala do ruky tahle kniha. Nedala mi spát. Je to takový ten pocit těšení se na další a další stránku, který umí vyvolat jen opravdu dobrá kniha. Zhltla jsem jí s velkou chutí za pár hodin. Moc vám ji doporučuji!


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

"Některá tajemství je lepší zapomenout" V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

MakiMel
12.03.2021

Vynikající kniha a skvěle vymyšlená zápletka. U počátečních scén, zejména ta v nočním řopíku, jsem tedy strachy ani nedýchala a viděla jsem před sebou běžící film. Celá vesnička má úžasnou atmosféru, dýchá na mě krása přírody na jedné straně a samota, v níž se může odehrát cokoli a svědkové jsou daleko.