Dobrá Mayovka

recenze

Zimní hrob (2024) 4 z 5 / MedvedBrtnik
Zimní hrob

Možná bude někomu vadit autorova (post)apokalyptická vize, jež provází celý příběh, ale zaprvé není neuvěřitelná a zadruhé je na ni vyprávění z velké části postaveno.
Líbí se mi také nenápadné poukázání na to, kam se lidé mohou dostat v případě, že se budou spoléhat pouze na elektroniku a elektriku. Obecně mi varování autora, co do zacházení lidstva s klimatem, nepřipadalo vůbec rušivé - čtenáři dojde spousta věcí, které si doposud neuvědomoval (např. význam Golfského proudu).
Tentokrát zde vystupuje méně postav, tj. okruh podezřelých je poměrně dost úzký, takže i mně, která nemá na odhadování pachatelů mozkový závit, poměrně rychle došlo, kdo je zodpovědný za zločiny na až klaustrofobicky odlehlém místě. I když rozmotávání případu bylo místy překvapivé a motivy zločinů až děsivě prosté.
A čím dál víc mě baví schopnost Petera Maye napsat psychologický román tak, aby to byla detektivka - nebo detektivku tak, aby to byl psychologický román :)
A abych nezapomněla - za celou dobu čtení nerozmrznete, stále vám bude zima :)


Zimní hrob Zimní hrob Peter May

Mrazivý thriller odehrávající se na pozadí děsivě pravděpodobné budoucnosti Píše se rok 2051 a Zemi postihla klimatická katastrofa. Zatímco v rovníkových oblastech panuje nesnesitelné horko, ve Skotsku způsobil zánik Golfského... více


Komentáře (0)

Přidat komentář