Dívka z Brooklynu

recenze

Dívka z Brooklynu (2019) / Morsie
Dívka z Brooklynu

Já vím, dlouho jsem se odmlčela! Ale někdy musíte dát přednost osobním záležitostem před nakupenými knihami připravenými k přečtení.

Zkrátka se toho semlelo trochu moc a já neměla ani špetku času na čtení. Ale teď jsme zase tady a to s Dívkou z Brooklynu. S výbornou detektivkou francouzského spisovatele Guillauma Mussoa.

Na první pohled by se zdálo, že bude Dívka z Brooklynu příběhem romantické lásky. Raphael Barthélémy je úspěšný autor detektivních románů a Anna vynikající lékařkou. Sice se neznají tak dlouho, ale jejich láska je tak silná, že se chtějí brát. Už za tři týdny!

Raphael Annu miluje nadevše, přesto ho trápí, že je jeho snoubenka obestřena tajemstvím. Ještě, než si řeknou své ano, by se rád dozvěděl vše. Co mu to Anna tají? A proč? Bojí se snad, že by ji pak Rafael už nemiloval? Nesmysl. Annu bude milovat vždy.

Tedy o tom byl Raphael skálopevně přesvědčený do doby, než mu Anna ukázala jednu fotografii. Fotografii, která překopala celý další Rafaelův život. A vztah k Anně.

Jak by mohlo být stvoření jako Anna schopné spáchat něco tak hrůzného, co zachycovala ta fotografie. Když Raphaela jeho snoubenka ujistila, že je to opravdu její dílo, utekl. Nedokázal s ní být pod jednou střechou.

Jenže po chvíli přemýšlení usoudil, že má Anna právo na to, aby mu vše vysvětlila. Vrátil se tedy domů. Jenže Anna už tam nebyla. A nebyla ani ve svém bytě. Nebyla nikde.

A od této chvíle se začíná odvíjet vyšetřování, které zavede Raphaela a jeho dobrého přítele, bývalého policistu Maca, k několika dávným zločinům a dalším záhadám a tajemstvím.

Jak společně pátrají po Anně, zjišťují, že je Raphaelova snoubenka docela někým jiným, než si mysleli. A že nic není zdaleka takové, jak se to na první pohled zdá. A když je pak stopy přivedou a do New Yorku, pochopí, že cesta ke zločinu nevede vždycky jen přes zvrácené psychopatické úmysly, ale taky shodou špatných okolností, zoufalstvím a beznadějí.

Uf! Tuhle skoro čtyři sta stránkovou knížku jsem přečetla za jeden den. Tak chytlavá, čtivá a napínavá je.

Nečekejte žádnou intelektuální pastvu a hlubokomyslné myšlenky, tohle je poctivá, řemeslně skvěle zpracovaná detektivka. Základem jsou výborně propracované postavy, kterým nechybí nedostatky, stejně jako záporákům lidskost. Tedy nic nepůsobí ploše, černobíle a vymyšleně. Stejně tak dobře působí časté střídání vypravěčů, co dělá knihu ještě čtivější a zajímavější.

Dívka z Brooklynu je skvěle napsanou poctivou detektivkou, která vás bude držet do samého konce. Jednoduše super oddechovka na skoro podzimní sobotní odpoledne s horkým čajem.


Dívka z Brooklynu Dívka z Brooklynu Guillaume Musso

Anna byla žena mého života. Za tři týdny jsme se měli brát. Samozřejmě že bych ji miloval bez ohledu na to, co udělala. Alespoň jsem si to myslel, než jsem viděl tu fotografii. „To jsem provedla já,“ řekla mi. V tu chvíli mi bylo ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář