Dcera zimy

recenze

Dcera zimy (2021) 4 z 5 / Andrea.Mayer
Dcera zimy

Podmanivý příběh inspirovaný slovanskou mytologií vypráví o osudu dvou sester stižených neúprosnou kletbou.

Morana je spolu se svou sestrou uvržena do světa lidí a odsouzena k věčnému životu, zatímco laskavá Vesna prožije tisíce životů, ale nikdy nedospěje. Na cestě za zlomením kletby se musí postavit samotnému vládci podsvětí, bájným příšerám, ale i lidské zlobě a vlastní minulosti.

Děj se odehrává ve více časových rovinách, díky kterým má neuvěřitelný spád. V přítomnosti postupně odhalujeme tajemství, které se skrývá za jejich prokletým osudem, zatímco se v minulosti dozvídáme více ze života sester a o kletbě samotné.

Sestry v tomto příběhu nemohou být rozdílnější. Vesna je snílek, trochu sebestředná a dětinská. Morana naopak skrývá dobré srdce a mimořádnou oddanost sestře. Ačkoli jsem obdivovala jejich sesterské pouto, Vesna mi k srdci nepřirostla. Mnohem víc jsem si oblíbila nelítostnou paní smrti, Moranu.

Autorka vytvořila úžasný svět, prodchnutý magií a folklorem, který mě vrátil do dětství a všech těch lidových povídaček o starých bozích, rusalkách a dalších mýtických bytostech. Temná pohádková atmosféra z knihy jen dýchá a troufám si říct, že je to jedna z nejlépe zpracovaných knih zaměřených na slovanskou mytologii, co jsem zatím četla. Už jen čas a péče, kterou autorka věnovala ověřování historických pramenů je obdivuhodná.

Závěr knihy byl nejen překvapivý, ale i uspokojivý. Jen bych si přála, aby autorka dala více prostoru vedlejším postavám. Za mě je tato kniha jedním velký doporučením!

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji holkám z Humbook Teamu a skupině Humbook blogeři :)


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Věčný život jako prokletí. Moderní fantasy, ve které ožívají slovanští bohové i bestie. Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachrá... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Barbara182
17.10.2021

Hm, to vypadá dobře :-) Díky za pěknou recenzi a tip na čtivo :-)