Čtvrtá opice: absolutní TOP thriller

recenze

Čtvrtá opice (2018) 5 z 5 / VasnivaCtenarka
Čtvrtá opice

Hned na začátek musím napsat, že budete-li si chtít přečíst výborný thriller, tak rozhodně sáhněte po 1. dílu série Sam Porter – Čtvrtá opice. Tohle bylo skvělé! Skvělé, skvělé a ještě skvělejší!

J. D. Barker předvedl, jak šokující a geniální je jeho spisovatelský talent. Po přečtení knihy Strach od Francka Thillieze jsem nečekala, že budu číst v dohledné době něco tak stejně povedeného. A hle! Je to tady. Čtvrtá opice Strach dohnala a postavila se na stejnou pomyslnou příčku v žebříčku the best of thriller.

Sam Porter a jeho kolega kriminální vyšetřovatel Nash jsou přivolání k autonehodě, při které zemřel chodec. Řidič autobusu tvrdí, že mu tam chodec z ničeho nic skočil. Z klasické záležitosti pro dopraváky se stane případ pro kriminální vyšetřovatele v momentě, kdy policisté na místě nehody najdou už známou bílou krabičku. Opičí vrah dal o sobě zase jednou vědět. Připomněl světu, že je stále mezi námi. Bílá krabička převázaná černými provázky značí jediné – zase někoho drží někde ve svém úkrytu a pomalu z něj odřezává kousky jeho těla a ty posílá úhledně zabalené Samovi Porterovi. V této krabičce se ukrývá ucho. Porter už ví, co bude následovat – za pár dní mu přijde další krabička s vydloubnutýma očima, a pak bude následovat vyříznutý jazyk. A teprve pak přestane Opičí vrah svou oběť trápit a zabije ji.

Opičí vrah to myslí ale dobře! Trestá tak zlé a nepoctivé lidi. Lidi, kteří páchají zlo na jiných lidech či na společnosti. Jenomže to má jeden háček. On je trestá nepřímo. Vždycky si vybere od takového člověka blízkého příbuzného a z toho si udělá svou oběť. Opičí vrah nemá špetku empatie a soucitu. A je velmi inteligentní. Sam Porter a jeho tým vyšetřovatelů je vždy o krok za ním. Přesto se snaží vraha dopadnout a zachránit oběť. Ale Opičí vrah si s nimi jen hraje. A moc dobře to ví.

Kniha nám umožňuje nakouknout do chorobné mysli vraha skrze jeho deník, kde popisuje své dětství a svou rodinu.

Už dlouhých 5 let se ho snaží Sam dopadnout – marně! Podaří se mu to tentokrát? Pomůže Samovi jeho deník pochopit jeho jednání?

Jak jsem napsala již v samotném úvodu, jedná se o velmi, velmi dobrou knihu. Celý děj budete hltat očima a nebude se vám chtít knihu odložit. Budete usínat s myšlenkou na vraha a probouzet se s pocitem touhy vzít opět knihu do rukou.

Budete nevěřícně číst deník Opičího vraha a nebudete vědět, zda máte toho chlapce politovat nebo ho zabít. A stejně tak jeho rodiče.

Sam udělá vše, co bude v jeho silách, aby zachránil příští oběť Opičího vraha. Ale Opičí vrah je chytřejší, než si všichni myslí. A vyšetřovatelům dá solidně zabrat.

J. D. Barkera musím pochválit za naprosto skvěle promyšlený příběh! Ale opravdu skvěle promyšlený. Do všech detailů. A rozhodně ho musím pochválit za to, jak krásně nám popsal myšlení vraha. To bylo naprosto geniální. A šokující! A chvílemi jsem musela knihu odložit, abych to rozdýchala. Má fantazie všechno prožívala s obětmi, takže… brrrrrr.

Úžasné na knize bylo to, že jste se při čtení absolutně vůbec nenudili. V knize se neobjevila žádná věta, která tam být nemusela. Opravdu každá věta, dodávala knize na zajímavosti a podtrhla to, co se v ději odehrávalo. Tohle nemělo chybu!

Co se tempa týče – to mi přišlo stabilní a spíše poklidnější. Ale vůbec ničemu to nevadilo. Ba právě naopak, jako by nás tím autor ještě více vtáhnul do děje – jen si pořádně prožijte tu hrůzu, co dělám své oběti…. Tak jak si Opičí vrah pohrával se Samem a se svými oběťmi, tak si stejně autor pohrává se svými čtenáři. Dokonalost a preciznost na všech frontách!

Každá recenze by měla zmínit i případné negativní věci v knize. Ale nenašla jsem nic, co by bylo negativní. Možná jen, že pro některé čtenáře, kteří nejsou příliš otrkaní, může být kniha až příliš drastická. Ale jinak je to skvělý kousek a nepřečíst si tuto knihu, to by byl doslova hřích!

Jestli milujete opravdu kvalitní thrillery, tak tahle kniha vás určitě nezklame. Vřele doporučuji.


Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Je perfekcionalista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od ně... více


Komentáře (0)

Přidat komentář