Chata v horách

recenze

Chata v horách (2022) 3 z 5 / Mikey
Chata v horách

Chata v horách je thriller, který námětem připomíná Deset malých černoušků, nebo z modernější tvorby Štvanici od Lucy Foley. Ze začátku jsem měla opravdu dojem, že tohle už jsem někde četla, obzvlášť se Štvanicí to má dost podobných rysů.

Luxusní chata, skupina kolegů z jednoho startupu, kteří si odstřižení od civilizace chtějí užít zimní radovánky, ale místo očekávaných pracovních prezentací je čeká boj dvou zcela odlišných názorů a přístupů. Postav je tu více než dost, ze začátku jsem se v nich úplně ztrácela, i když autorka vložila na začátek knihy originálně vytvořený seznam. Ačkoliv byla každá postava jiná, tak mně všechny splývaly - nebyl prostor je všechny dostatečně poznat.

V knize se sice objeví vraždy, ale tempo příběhu je velmi pozvolné, je to spíše napínavý román, než thriller. Chata je v odlehlé části hor, nikdo jiný, než kolegové a dva hostitelé, kteří mají skupinu na starost, vraždit nemohl. Sledujete, jak se postavy vypořádají s tím, že mezi sebou mají nebezpečnou osobu, ale zároveň je tu hodně popisované fungování jejich firmy. Vyprávění je z dvou úhlů pohledu, jednoho hosta a hostitelky - vidíte tak jasně kontrast mezi bohatým, luxusním světem a světem těch, kteří jim mají sloužit.

Atmosféra horské chaty byla vykreslena skvěle, měla jsem chuť si jít zalyžovat, nebo sednout ke krbu s dobrou kávou. Nicméně je tu spousta témat, dramat z minulosti, řešení budoucnosti firmy, než aby to byl nervy drásající thriller, kdy budete nedočkavě otáčet stránku za stránkou. Ke konci už to napínavější bylo, ale taky trochu nerealistické. Vrah je nám odhalen vcelku brzo, což je dost neobvyklé, ale pozornější čtenář nebude mít problém odhalit jeho identitu hned, jak poprvé vejde na scénu.

Kniha není špatná, atmosféru má vybudovanou dobře, autorka píše čtivě a krátké kapitoly vás posouvají rychle dál. Ale množství postav, ve kterých jsem se ztrácela, plus chybějící napětí i přes to, že máme několik mrtvol (což se dozvíte bohužel už z prologu), mě dost zklamalo. Jako thriller to úplně doporučit nemůžu, ale jako napínavou knihu s krásnou zimní atmosférou francouzských hor je to fajn odpočinkové čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář