Chandler už nikdy jako dřív

recenze

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih (2022) 3 z 5 / bradovav
Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih - Matthew Perry
********************************************************
Obálka: 5*
Obsah: 3*
@nakladatelstvi_bourdon

Když jsem viděla, že vyšla v čeština tato autobiografie Matthewa, hned jsem ji jako obrovský fanoušek seriálu Přátel objednávala.

Jelikož jsem skalní fanoušek, samozřejmě jsem věděla, že se herec hrající vtipálka Chandlera v osobním životě potýká s naopak neveselými záležitostmi. Domnívala jsem se, že kniha bude vyprávět převážně o seriálu, jeho láskách a zajímavostech ze soukromí i z natáčení. Možná právě kvůli mému očekávání, kvůli tomu, že Chandler patří k mým oblíbeným postavám a možná i kvůli tomu, že znám závěr jeho života - půjdu s hodnocením proti proudu.

Matthew byl talentovaný herec, který měl štěstí v neštěstí a získal roli v dnes již kultovním seriálu. Jeho dětství a rodinné zázemí ho donutili rychle dospět. Chyběla mu láska a sebevědomí. Bohužel lásku postrádal po celý svůj život a to bohužel hlavně díky sám sobě. Jeho kniha je otevřenou zpovědí, kdy popisuje, jakým způsobem sabotoval své vztahy, jak sabotoval sám sebe.

Právě dětství a to, jak se cítil osaměle prolíná celé vyprávění. Jeho postoj k závislosti, kdy přestat kouřit je snadné, ale přestat užívat drogy je nemožné a postoj k ženám na mě celou dobu působil tak, že Matt nestrádal jen v dětství, ale postrádal celý svůj život. Překvapil mě jeho postoj, kdy obviňuje rodiče, drogy, alkohol, svou hlavu, ale nikdy se nezaměřuje na sebe a své chování a postoje.

Pokud se vrátím k seriálu, byl zde z mého pohledu pouze okrajově. Zajímavá mi přišla část knihy, kde popisuje své seznámení s Brucem Willisem - které umožnilo tohoto skvělého herce poznat zase z jiné stránky.

Celkově na mě kniha bohužel působila spíš jako odůvodňování toho velkého průšvihu. Není snadné pro mě dílo hodnotit, po přečtení jsem ale byla bohužel zklamaná - může být ale čtenář autobiografie vůbec zklamaný? Má na to právo? Nevím - co ovšem vím, že při sledování Přátel už nikdy nebudu Chandlera vnímat jako doposud.

Celkové hodnocení: 3* z 5*

#veructe #kniha #recenze #kniznirecenze #pratele #chandler #drogy #zavislost


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí. Matthew Perry nechává ve svém výjime... více


Komentáře (0)

Přidat komentář