Cesta k jednoduchosti platí v každé době.

recenze

Cesta k jednoduchosti (2022) 5 z 5 / bookbug_cz
Cesta k jednoduchosti

Dnešní povídání o přečtené knize bude trochu odlišná od těch předchozích, ale doufám, že vás zaujme. Milena Jesenská byla intelektuálka, na kterou naše země tak trochu zapomněla, a je to obrovská škoda! Milena se narodila do rodiny univerzitního profesora, a tak se jí dostalo dobré výchovy i vzdělání. Studovala i medicínu, ale ta ji vnitřně nenaplňovala, takže studia zanechala. Proti vůle otce se i vdala a odstěhovala se s ním do Vídně, kde se jim finančně moc nedařilo. Ernst vydělával velmi málo, a tak byla nucena dávat hodiny češtiny, začala pracovat jako překladatelka a novinářka.

Ale nejen novinařina ji dostala do povědomí české veřejnosti! Její hluboké přátelství s Franzem Kafkou ji rozhodně zviditelnilo také. Dlouhé roky si spolu vyměňovali korespondenci, dokonce se i několikrát setkali osobně. A byla to právě ona, kdo přeložil do češtiny Kafkův Proces, Ortel nebo Rozjímání. V jejím bytě se procházelo mnoho učenců a intelektuálu tehdejší doby a my si jen můžeme představovat, jak asi vypadaly jejich debaty při odpoledním čaji či víně. Osobně poznala tak velikány jako byl Max Brod, Karel Čapek nebo Ferdinand Peroutka. Byla to žena, která se nebála vyjádřit svůj názor proti nacismu, a tak byla i za svou činnost zatčena a poslána na převýchovu do koncentračního tábora Ravensbrück. Tam také zemřela na selhání ledvin.

Cesta k jednoduchosti je soubor textů, který vyšel poprvé už v roce 1926, a přesto se v nich objevují otázky, názory, zmínky o světě, který žijeme my, teď a tady. Milena má své názory na lásku, módu, vztahy, rodinu nebo třeba výchovu dětí. Není žádným tajemstvím, že byla zarytou feministkou. Každá věta je napsána tak nadčasově, že z toho občas i trochu mrazí. Tato kniha je plná krásných myšlenek a citátů, které se hodí pro život i nám v dnešní depresivní, uspěchané a nevěrné době. Citace níže to jen celé podtrhuje:
„Jakmile se nám však podaří zaradovat se pro nic za nich, podaří se nám najednou všechno. Radost zkracuje myšlenky, staví je na nohy a učí je běhat.“


Cesta k jednoduchosti Cesta k jednoduchosti Milena Jesenská

Cesta k jednoduchosti je souborem textů Mileny Jesenské, který poprvé vyšel již roku 1926, a přesto dokáže i dnes, téměř o století později, oslovit a inspirovat. Autorka uvažuje o lásce, manželství, věrnosti, přátelství, módě a em... více


Komentáře (0)

Přidat komentář