"Biologie lásky"

recenze

Biologie lásky (2023) 5 z 5 / actavis
Biologie lásky

"Biologie lásky" od Marnie Robinson je fascinující a odvážná kniha, která nabízí zcela nový pohled na lásku a partnerské vztahy. Autorka se ve svém díle zaměřuje na biologické a neurochemické aspekty, které ovlivňují naše romantické vztahy a sexuální touhy.

Jedním z hlavních témat knihy je koncept tzv. oxytocinového kola, které popisuje cyklus lásky a jeho vztah k hormonu oxytocinu. Robinson předkládá důkazy a výzkumy, které naznačují, že nadměrná stimulace mozku oxytocinem může mít negativní dopad na naše partnerské vztahy a sexuální spokojenost. Tato myšlenka může být pro mnoho lidí překvapující a odlišuje se od tradičních názorů na lásku.

Kniha je napsaná srozumitelným a přístupným stylem, který umožňuje i laickým čtenářům porozumět komplexním tématům spojeným s biologií lásky. Autorka se opírá o výzkumy a studie, aby podpořila své teze a argumenty. Přestože jsou některé myšlenky a koncepty prezentovány jako nová paradigma, Robinson dává čtenářům prostor pro vlastní úsudek a rozvíjení vlastních myšlenek.

Jedním z možných kritických hledisek knihy je to, že se většina důkazů a výzkumů opírá o experimenty na zvířatech a studie na omezeném vzorku lidí. To může zpochybnit obecnou platnost a přenositelnost těchto výsledků na lidské vztahy. Navíc, některé koncepty mohou být pro některé čtenáře kontroverzní nebo v rozporu s jejich osobními zkušenostmi.

Celkově vzato je "Biologie lásky" zajímavým a inovativním pohledem na lásku, který nabízí alternativní perspektivu na naše romantické vztahy. Marnia Robinson vyzývá čte-náře, aby se zamysleli nad biologickými aspekty lásky a sexu, a přemýšleli o tom, jak mohou ovlivňovat naše mezilidské vztahy. Tato kniha je vhodná pro ty, kteří mají zájem o psychologii a biologii, a kteří jsou otevřeni novým myšlenkám a přístupům v oblasti lásky a vztahů.

Děkuji nakladatelství Synergie za možnost seznámit se s touto knihou a poskytnutí výtisku k recenzi.


Biologie lásky Biologie lásky Marnia Robinson

Amorův otrávený šíp, proč láska bolí a co s tím Amorův šíp přilétne a zasáhne primitivní část mozku. Poslušně se zamilováváme, užíváme si ohňostroj emocí a vášně, na nějaký čas se sblížíme… a pak se vzájemně omrzíme a vše pomal... více


Komentáře (0)

Přidat komentář