AGATHA CHRISTIE: TAJUPLNÁ ŽENA

recenze

Agatha Christie: Tajuplná žena (2023) 5 z 5 / Knižní střípky
Agatha Christie: Tajuplná žena

AGATHA CHRISTIE: TAJUPLNÁ ŽENA
#precteno
LUCY WORSLEY
Nakl. BETA
Rok vydání 2023
520 stran
5*/5

Měla jsem neskutečnou radost, když jsem zjistila, že má oblíbená britská historička, od které jsem v minulosti četla již dvě knihy, se rozhodla zpracovat i život mé drahé Agathy Christie.

Zároveň jsem se možná i trochu bála, neboť Agatha jí v podstatě vypálila rybník tím, že si svůj vlastní životopis napsala sama.

Nicméně musím s radostí zkonstatovat, že Lucy Worsley opět odvedla výbornou práci. Opravdu zevrubně se podívala na život této neskutečně inspirativní ženy, ženy, která si v sobě nesla spoustu paradoxů. Ženy, která se v době, jenž ještě nijak extra nepodporovala kariéru žen, stala jednou z nejúspěšnějších spisovatelek všech dob. Byla a pro mě osobně stále vlastně je velkým vzorem, je to žena, která se musela mnohého vzdát a určitě neměla vždy na růžích ustláno, minimálně s prvním manželem rozhodně ne. Měla velký smysl pro humor, dokázala si udělat legraci i ze sebe samé a navíc byla na svou dobu velmi moderní a pokroková, ale zároveň v sobě měla stále duši doby, ve které se narodila.

Agatha Christie bude navždy v mém srdci na tom prvním místě, co se spisovatelů týče. A já musím poděkovat Lucy Worsley za to, jak krásně její život ve své knize zpracovala. Není to první spisovatel, který napsal knihu o této královně detektivního žánru, ke všem jsem však měla jisté výhrady. Zde žádnou nemám.

Pokud se chcete dozvědět něco o této úžasné dámě, s čistým svědomím vám TAJUPLNOU ŽENU doporučuji. Ale samozřejmě si dejte i VLASTNÍ ŽIVOTOPIS, který Agatha o sobě napsala. (PROSINEC 2023)

#recenznivytisk
Nakladatelství Beta


Agatha Christie: Tajuplná žena Agatha Christie: Tajuplná žena Lucy Worsley

Agatha Christie byla geniální autorkou mnoha slavných detektivních románů, stvořila takové postavy jako Hercule Poirota, slečna Marplová, sama ale vystupovala jako „obyčejná žena v domácnosti, přestože jí zjevně nebyla. Její život... více


Komentáře (0)

Přidat komentář