Zvony Nagasaki přehled

Zvony Nagasaki https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397999/bmid_zvony-nagasaki-wVU-397999.jpg 4 37 37

Kniha japonského lékaře líčí otřesné osobní zážitky při pohromě, způsobené svržením atomové pumy na Nagasaki. Vypráví o ztrátách lidských životů, o obětavé a z velké části marné práci sboru lékařů a ošetřovatelek, o tragických následcích radioaktivního záření. Závěr je věnován náboženským úvahám, jimiž se katolický autor, postižený zhoubnou leukemií, loučí se životem.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Lidová demokracie
Originální název:

Nagasaki no Kane , 1946


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvony Nagasaki. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

zaz
23.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Smutné, asi jsme museli poznat hranice, kam už nikdy ne.

Mahuleno
23.01.2024 4 z 5

Zvony Nagasaki
Deník oběti atomové bomby v Nagasaki.

Autor popisuje den po dni hrůzy života po svržení bomby i z pohledu lékaře. Sám těžce ozářen a v podstatě umírající, stále pomáhá raněným. Píše nejen o nejen zničeném městě, ale o utrpení umírajících. Chvílemi ovšem i v jeho úvahách, probleskuje myšlenka, že největší tragédií je, že Japonsko válku prohrálo.

"...Přišel k nám muž, abychom se šli podívat na jeho nemocného.! Poslali jsme ho pryč; copak znamená jeden nemocný, když sto milionů lidí právě pláče.
Naše vnitřní utrpení bylo hluboké a těžké. Naše Japonsko zahynulo. Náš národ byl na dně propasti rozdrcen; zbývá mu již jen žít v hanbě!"

Nicméně deník je ukončen naléhavou humánní výzvou a prosbou: Zvony zvoní. Zrodil se nový den...V ranním vzduchu se ozývají jasné tóny, vysílající své mírové poselství...až na konec světa.
Nebe zakazuje myslet na novou válku: s atomovou bombou by to znamenalo zničení lidstva. A proto voláme z našich ubohých domků na svahu Urakami ve městě Nagasaki ke všem národům světa: Vzdejte se války! Klečíce v popelu atomové pouště prosíme vás, aby Urakami bylo poslední obětí bomby."


Možná to do hodnocení knihy nepatří, ale jen krátce k otázce, která padla v komentářích:“...Kdo je vinen? Bylo to nutné?“ Na první část je, podle mne, odpověď zcela jasná - vinen je vždy ten, kdo válku rozpoutá – útočnou, pod jakoukoliv záminkou. Na druhou část je odpověď těžší: ...“Ano“ se může zdát surově pragmatické, až cynické. „Ne“ vyvolá další otázky – nezpůsobilo by další pokračování války konvenčními zbraněmi ještě víc utrpení, ztrát na životech i materiálních? Japonsko se nehodlalo vzdát, připravovalo se na tvrdou obranu. Rozkaz ke kapitulaci vydal japonský císař právě až po svržení druhé atomové bomby, bomby na Nagasaki!


amador32
10.01.2024 5 z 5

I v dnešní době má kniha co říci. Autor skutečně obdivuhodně popisuje události s faktickou přesností.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zvony Nagasaki v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

Japonsko japonská literatura atomová bomba Nagasaki

Autorovy knížky

Takaši Nagai
japonská, 1908 - 1951
1969  88%Zvony Nagasaki