Zmätky chovanca Törlessa přehled

Zmätky chovanca Törlessa
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373487/bmid_zmatky-chovanca-torlessa-V2H-373487.jpg 4 142 142

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zmätky chovanca Törlessa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

ivetka859
29.03.2024 2 z 5

Očekávala jsem něco jako Lolitu, ale z roku 1906 - mýlka. Ano, je tu prvek sexuality a vášně, ale spíš ze strany pudů a lidské zvířeckosti.
Jinak se jedná o rozsáhlé a zevrubné pojednání z období dospívání chlapce na internátu, jeho metodách a sociologii, a souběžně o jeho morálce v širokém pojetí.
Ke mně promlouvala především psychologie a vnitřní hybnost myšlenek. Je to zároveň o objevování poměrů ve společnosti z obecného hlediska a o poznávání chodu věcí ve světě - co už je za hranou chápaného nebo tolerovaného, přehlížení bezpráví, alibismus.
Chce to silné citlivé naladění na takový typ textu. Znovu bych si knížku nevybrala, ale určitě mi rozšířila obzory.

los
19.10.2023 5 z 5

vynikající "expresionistický" rozbor chlapeckého citového i tělesného dospívání před cca 120 lety, latentně přítomné ovzduší rakouské monarchie s její pevně určenou společenskou hierarchizací a měšťáckou morálkou; zničující systém výchovy založený na bezmezné podřízenosti autoritě (rodič, učitel, kněz), tělesných trestech a ponížení - pak se máme divit, že z tak frustrované generace vzešly dvě světové války

"Neboť první vášeň dospívajícího člověka není láska k jedné, nýbrž nenávist ke všem."


juanito39
17.09.2023 4 z 5

Jak sám Musil tvrdil, jde o román ideje. Už tady můžeme vypozorovat styl, díky kterému se stane tak slavný. Děj ustupuje rozšafnému esejismu, který míří do světa idejí i do nitra člověka. Postupem času se kniha začala číst také jako psychologická analýza a předpověď hrůz dvacátého století, zejména nacismu (kniha poprvé vyšla v roce 1906).

Zmatky chovance Törlesse mě skutečně motivovaly, abych se někdy v budoucnu pustil do Muže bez vlastností. Některé pasáže jsou tak strhujícím a přesným introspektivním popisem, že něco takového čtete málokdy. Jasně, někdy se v tom množství vzletných souvětí ztratíte, ale stojí to za to

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zmätky chovanca Törlessa v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených191x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených8x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech5x