Zlomená pečeť přehled

Zlomená pečeť https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60882/bmid_zlomena-pecet-8FC-60882.jpg 4 19 19

Román zavádí čtenáře do posledních let života Záviše Falkenštejna, do pohnutého období českých dějin v době vlády Václava II. Postavy příběhů soupeří o vliv a mocenské postavení, aby ve svůj prospěch ovlivnili nerozhodného Václava II. Mocenský zápas, který zlomí bývalý Falkenštejnův vliv představuje autor jako tragiku historie české země té doby, jako panskou záležitost, v níž jsou angažovány vysoké společenské vrstvy. Pouze postava vypravěče, Bohuše z Kysku, si nakonec uvědomí, že není rozdílu mezi oběma tábory.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlomená pečeť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Vestička
13.07.2021

Naprosto souhlasím s Braunerovou, a dĕkuju za ukázku v zajímavosatech. Toulky jsou krásná kniha. Braunerová, doporučuju a přimlouvaám se za nedoceněného Krále bez přilby, to je ine Kafe. Pečeť jsem vzdala, když se kumáni projížděli po polích s paprikama a rajčatama.

braunerova
09.05.2021 2 z 5

Po výborných Řezenských ortelech pro mě velké zklamání. Autor smíchal fakta, domněnky a pomluvy, přidal k nim svou fantazii, a stvořil Falkenštejna ničemu a zrádce. Pro zvýšení důvěryhodnosti to vypráví přímý účastník, který každou chvíli řeší nějaké morální dilema. Postupně jsem začal být na ty jeho úvahy tak alergický, že jsem konec jen prolistoval. Pro dobrý historický román nestačí shromáždit fakta, je třeba také vystihnout ducha doby. Rytíř 13.století se řídil kodexem cti, rodovou tradicí a vírou v Boha, o nějaké morálce neměl ani ponětí. Oloupit kupce, vypálit vesnici sousedovi nebo vrazit nepříteli dýku do zad bylo tehdy běžnou věcí. Naopak myšlenka rytíře - agenta mi přišla zcela absurdní.

Jak tendenční je Neužilův obraz Falkenštejna vynikne při čtení Toulek Petra Hory, které napsal také v dobách normalizace. Ukázku jsem dal do Zajímavostí.


Miruš
15.01.2017 4 z 5

Záviš je zde líčený jako pěkný parchant.. Uvidíme v jiných knížkách...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlomená pečeť v seznamech

v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených1x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x