Zlatá stezka přehled

Zlatá stezka
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295971/bmid_zlata-stezka-13c-295971.jpg 5 8 8

Rozsáhlý historický román, jehož námětem je válečné střetnutí posledních tří jihočeských táborských měst s pánem z Rožmberka a řádem křižovnických rytířů. Časově je román zasazen do období bezvládí - mezi husitstvím a vládou Jiříka z Poděbrad. Autor přibližuje život 15. stol., hospodářské, politické a právní poměry, radovánky na Krumlovském dvoře atd. Námětem je skutečný historický příběh.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá stezka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

braunerova
06.06.2022 5 z 5

Příběh o zápase loupeživého rytíře Jaroše z Drahonic s mocným Rožmberkem a velmistrem strakonických křižovníků Václavem z Michalovic, jakož i o obléhání táborského města Vodňany v roce 1443. Účastníkům bojů už nešlo o náboženství, ale o nadvládu nad Zlatou stezkou. To byla důležitá obchodní trasa, přes kterou kupci vozili zboží z Rakouska do Čech. Autor je historicky věrný, hojně přitom čerpá z místních kronik. Mám vydání z roku 1956, přesto v románu nenajdete nic o třídním boji, jako v knihách Václava Kaplického.
Zajímavá byla historie města Vodňany, které nejprve obsadil Rožmberk a nechal strhnout hradby, načež přitáhli husité vedení Žižkou a bezbranné město vydrancovali a vypálili.

Blíženec
23.05.2013 4 z 5

Hrdinou je mladík Janek který prochází historickými událostmi.Vstoupí do společenství lapků na kupecké stezce,válčí po boku husitů.V knize je pěkně popsaný život ve středověku.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlatá stezka v seznamech

v Přečtených11x
v Doporučených2x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x