Život Toulouse-Lautreca přehled

Život Toulouse-Lautreca https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262730/bmid_zivot-toulouse-lautreca-262730.jpg 4 56 56

Beletrizovaný životopis maliara Toulouse-Lautreca. Spousta čb a barevných reprodukcí.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život Toulouse-Lautreca. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Nyctophile
07.01.2024 3 z 5

Zaujímalo ma hlavne pozadie vzniku môjho asi najobľúbenejšieho obrazu - "La Toilette" (alternatívne "La Rousse"). Nepadla tu o ňom však žiadna zmienka. Zaujímavé je, že pri tomto štýle životopisov autori kládli dôraz práve na okolnosti tvorby najznámejších diel, Perruchot to však akosi odsúva na druhú koľaj. Viac než maliarovej tvorbe sa tu venuje jeho alkoholickým excesom a návštevám nevestincov, ktoré pre čitateľa nemôžu byť žiadnym prekvapením. No a na záver faktografická výčitka voči chybe, ktorá ide fakt cez všetky čiary: Eiffelova veža pri svojom slávnostnom otvorení naozaj NEBOLA modrej farby.

Pablo70
02.01.2023 5 z 5

Perruchot tentokrát sleduje život tohoto věčně opilého skrčka. Je zajímavé, jak se dějiny opakují: malíř Pollock byl také alkoholický skrček, zabil se při autohavárii. Plátna T-L i Pollocka dnes stojí milióny (jeden Pollock byl dokonce prodán za 3 miliardy Kč).
Leč k T-L: rekonstruovat jeho život = vystopovat jeho pouť po bordelech a flámech, o zvrhlostech autor mluví dost opatrně. Tak tu čteme o tom, kde se slavný malíř opil, s kým se vyspal… Byl k tomu částečně dohnán svým vzhledem, abnormálnost zastíral svou povahou a životem. Neměl to lehké ani doma, kde ho prakticky otec vydědil…
Ale jako malíř byl neobyčejně pilný. Doporučuji pro milovníky Montmartre, jeho jméno je spojeno s jeho počátky.
Hlubší rozbor jeho života i díla naleznete v knize Julie Freyové – tam, kde Perruchot jen fabuloval, opřela se o tehdy už zveřejněnou rodinnou korespondenci. Ale i Perruchotův Život Toulouse-Lautreca vás rozhodně nezklame.


zuzka894
29.11.2021 5 z 5

Krásně napsané. Malíř malým vzrůstem, ale s velkým talentem. V knize se přenesete do nočních podniků , kabaretu, budete se opajet nočním životem, uměním, tancem, silným absinthem, ženami. S prostitutka se Henri cítil spřízněný.
Malovat začal už v 15 letech, tehdy to byly ještě koně, psí, jezdci, až později ho uchvátila Paříž, hlavně Montmartr.
Škoda, že zemřel tak mladý.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život Toulouse-Lautreca v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených8x
v Knihotéce97x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x