Život sira Winstona přehled

Život sira Winstona https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166633/bmid_zivot-sira-winstona-KoC-166633.JPG 4 8 8

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život sira Winstona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

jadran
29.02.2024 3 z 5

Soudruha Matějku ovál svěží vítr osmašedesátého (připomnělo mi to jak stalinistický prozaik Erenburg napsal po smrti svého patrona Stalina najednou novelu Tání) a stvořil docela objektivní a čtivý životopis W. Churchilla. Podstrčil mi ho někdy na konci vlády jedné strany můj skvělý šéf, abych se dovzdělal a musím říct, že ten životopis (na rozdíl od dalšího tehdy vydaného od jakéhosi sovětského "historika" a "propagandisty") byl zajímavě a svižně napsaný a v rámci toho, co jsem měl možnost přečíst a zjistit později i v zásadě objektivní. A dojímavě byl popsán i Churchillův pohřeb, kde zejména zmínka o přítomnosti jeho politicky nesmiřitelného rivala Attleeho (slova stařeček jako věchýtek neměla vůbec hanlivý nebo jakkoliv dehonestující význam) a přitom přítele v onom anglosaském slova smyslu byla až dojímavá. Pro mě je tohle jediné dílo oficiálního komunistického spisovatele z party těch Kalčíků, Pilařů, Kostrhunu a jim podobných, které mi sedlo. Poprvé jsem se z něj dozvěděl, jaký byl vlastně sir Winston dobrodruh už od mladí, nebo jaké měl nepříliš radostné (ne po materiální stránce) dětství. Můj výtisk byl z roku 1968 a nezaznamenal jsem v něm nějaké tendenční prokomunistické výrazy a úvahy. Asi až to další vydání z roku 1970 soudruh revidoval v rámci toho správného názoru, který po okupaci ´68 na dalších dvacet let převládl.

Aghatte
29.01.2020 5 z 5

Velmi zajímavé, historicky i lidsky. Mám vydání z roku 1968, má to svoji patinu.


sattah
26.01.2019 5 z 5

Dostala sa mi kniha z prveho vydania z 03/1968 a teda pred vpadom vojsk varšavskej zmluvy do ČSSR a naslednej ostrej cenzure.

Narozdiel od ostatných komentárov o neobjektivnosti musím napísať - prvé vydanie tejto knihy nie je vobec cenzurovane.

Kniha je sice pisana rozpravanim, ale obrovska biblioteka na koci knihy svedčí o jej kvalitach - aj ked nie su pocas rozprávania cisla a pod ciarov odvolanie na jednotlive zdroje.

V mojom pripade kniha zanechala obrovsky dojem - to sa nestava často...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život sira Winstona v seznamech

v Přečtených12x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst5x
v dalších seznamech1x