Život před sebou přehled

Život před sebou https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154414/bmid_zivot-pred-sebou-7x9-154414.jpg 4 118 118

Román známého francouzského autora sleduje očima desetiletého chlapce život v útulku pro bezprizorné děti. Drsné prostředí, jednotlivé kruté osudy, beznadějná bída a otrlost jsou v suchém a přirozeném podání opuštěného dítěte podivuhodně věcné a velmi působivé. Toto dítě, žijící v neustálých obavách z budoucnosti, se zcela dospěle stará o umírající ženu a stává se tak nositelem neokázalého, ale o to hlubšího člověčenství. Vyjímečná kniha, naplněná hlubokým humanismem, měla světový ohlas.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

La vie devant soi , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život před sebou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

adorjas
10.08.2021 4 z 5

Predtým ako napíšem o knihe, odporúčam každému prečítať životopis autora, Romaina Garyho, alebo teda Émila Ajara, pretože ten mal priam románový život a možno by bolo zaujímavé prečítať aj o ňom nejaký beletrizovaný životopis..

Ale teda ku knihe, príbeh je "čarovný" aj napriek jeho krutosti, ale keďže román sa odohráva z perspektívy malého Moma, tak nám aj tie časti s ľudskou zlobou prídu také menej boľavé, akoby ich rozprávala dospelá postava. Momo má naozaj svojský pohľad na svet a väčšinu vecí si vysvetľuje po svojom, niekedy som mala pocit, že chudák chlapec vidí svet presne tak ako je, ale snaží sa tam vniesť svoj pohľad, aby ten svet ho až tak nebolel (napríklad ako sa stavia k svojim rodičom a pod.). Krehký vzťah medzi Ruženkou a Momom sa podarilo autorovi naozaj skvelo zachytiť aj v takejto útlej knihe a snáď literárna postava Moma má pred sebou nádej na lepší život.

P.s. Nedávno zverejnili na Netflixe aj film so Sophiou Loren na námet tejto knihy- je to zasadené do súčasnosti, avšak knižnej predlohe sa nemôže rovnať.

Han-nah
07.05.2021

Momo a paní Růženka, dvě hlavní postavy této velice zajímavé knihy.
Za mne - Žádné dítě by nemělo žít bez rodičů, zažívat hlad, bolest a utrpení. Dětství by mělo být plné lásky, her a radostí.


Crimble
06.05.2021 4 z 5

Takový trochu neobyčejný příběh láskyplného vztahu. Hezké to bylo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1975 - Goncourtova cena


Kniha Život před sebou v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených159x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených19x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x