Život a osud I. - II. přehled

Život a osud I. - II. https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165763/zivot-a-osud-i-ii.jpg 4 34 34

Rozsiahla historická epopeja označovaná za najstrhujúcejšie dielo o Veľkej vlasteneckej vojne a predovšetkým o Stalingradskej bitke, ktorej sa sám autor zúčastnil. Román mohol vyjsť až 27 rokov po svojom vzniku, pretože otvorene hovorí o zločineckom podiele Stalina na zdecimovaní dôstojníckeho zboru a oslabení armády, ktorá pri Stalingrade i v iných bitkách 2. svetovej vojny mala v dôsledku chybných taktických rozhodnutí obrovské straty. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Žizň a suďba , 1959


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život a osud I. - II.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Radimka
03.08.2023

Mrzí mě to, ale po 150 str. jsem ji odložila, i když je to určitě dobrá kniha o 2. sv. válce. Strašně postav, různá místa, nikdy jsem nevěděla, kdo je kdo. Ještě to šlo, když to bylo o civilním obyvatelstvu, ale ve vojenským prostředí jsem byla ztracená. Ale snažila jsem se. Možná na ni ještě dojde.

Janadvorackova
16.09.2019 4 z 5

Chronologický chaos. Strašlivě moc lidí se strašlivě nezapamatovatelnými jmény.
Příběhy silné, jak jinak. Prolínají se a pronásledují. Tak u poloviny jsem byla schopna je sledovat. Na druhý poslech to bude možná lepší.
Poslech ušel. Myslím rychlost a kvalita, ano.


sika444
01.08.2019 5 z 5

Literární skvost, podle mě největší román 20. století. Pokládám toto dílo (i s prvním dílem Za Volhou není země) za stejně velkolepý román, jaký pro 19. století je Vojna a mír. Množství postav zajišťuje velmi plastický obraz válečného Sovětského svazu. Objevuje se zde fronta, boje ve Stalingradu, Gulag i holocaust. Velmi důležité je, že Grossman se přestal bát a psal tak, jak to cítil. Proto se zde objevuje sovětský antisemitismus i odlidštění totalitní moci, zvláště v armádě. Nelze než doporučit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život a osud I. - II. v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech3x