Žilina - príbehy jedného mesta přehled

Žilina - príbehy jedného mesta https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276174/bmid_zilina-pribehy-jedneho-mesta-EnY-276174.jpg 5 1 1

Kniha bola vydaná k 700. výročiu prvej písomnej zmienky o Žiline ako o meste. Je reprezentatívnou publikáciou o historických aj súčasných podobách mesta. Okrem úvodnej časti o vzniku mesta a záverečnej časti o jeho budúcnosti obsahuje ako odkaz na sedemsté výročie aj sedem kapitol o okamihoch meniacich Žilinu, akými boli napríklad návšteva uhorského kráľa, príchod prvého vlaku, začiatok SNP alebo postavenie prvého žilinského sídliska. V knihe nájdete aj množstvo doteraz nepublikovaných máp a fotografií.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žilina - príbehy jedného mesta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Čtec
05.02.2016 5 z 5

Jsem Pražák. V Žilině jsem byl dvakrát, v obou případech v noci. Viděl jsem z ní ty betonové protihlukové stěny na bratislavské výpadovce, budovu Dopravného podniku na Kvačalovej a kousek sídliště Hájik. Toť vše. Žilinčané si jistě dovedou udělat představu, jak jejich město asi "znám".

A přesto mám pocit, že znám. Více než spoustu jiných měst, která jsem přitom viděl ve dne a prošel jejich centra, ulice a náměstí. A je to zcela bezesporu zásluha této knížky. Ta mne seznámila nejen s dějinami města, jejich klíčovými událostmi a okamžiky, předložila mi spoustu zajímavých map, plánků, výkresů a fotografií. Starých a ještě starších, ale i nových budov, kostelů, náměstí, ulic a bulvárů... A ano, i Petra Sagana.

Takže teď, napotřetí či napočtvrté, prostě když se mi podaří trefit to za světla, už přijedu do Žiliny jako poučený návštěvník, který přesně ví, kam chce zajít a na co se má podívat. A spíše proto, aby si ověřil své představy, než aby se s Žilinou seznamoval. To seznámení obstarala tato kniha. Až se vrátím, povím vám, jestli opravdu tak dobře, jak si myslím.

P.S. po dvou letech: ... Vrátil jsem se. V Žilině jsem byl mezitím častokrát. A mohu potvrdit, že knížka je skvělá... Ale bohužel, moje vzpomínky na to město jsou smutné. Na samém konci mne v Žilině potkalo to nejhorší, co jsem v životě zažil... To je ale už jiná kapitola, která do knížky nepatří... Za to samotná Žilina nemůže. A knížka už vůbec ne. Ta je prima ... a jsem rád, že jsem ji kdysi dostal.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žilina - príbehy jedného mesta v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x