ZET – Miloš Zapletal: „Pět životů“ přehled

ZET – Miloš Zapletal: „Pět životů“
https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86033/sbornik-zet-86033.jpg 5 3 3

Kniha – sborník „ZET. Pět životů“ (editor Ivo Jirásek) je vydána při příležitosti loňského 80. výročí narození spisovatele, překladatele, editora, sběratele a popularizátora her, Miloše Zapletala (nar. 13. 1. 1930), známého pod skautskou přezdívkou Zet. Pravidelně střídá dva styly: sborníkové příspěvky autorů, lišící se formou (odborné studie, osobní vzpomínky, reflexe či vyznání) a vyjadřující se k různým aspektům Zapletalovy činnosti. Ty jsou prokládány výběrem podstatné části dosud nevydaného životopisného vzpomínání Miloše Zapletala nazvaného Pět životů. Právě tato část knihy bude pro mnohé čtenáře zřejmě objevným čtením, neboť Miloš Zapletal dosud takto rozsáhlý text věnovaný svým vzpomínkám nikdy ke zveřejnění neuvolnil. Kromě spíše osobně laděného úvodu je sborník tematicky rozčleněn do pěti částí: první oddíl mapuje jeho skautskou činnost a výchovné působení, následuje kariéra spisovatele, poté editora a překladatele, sběratele a popularizátora her a konečně poskytovatele inspirací k osobnostnímu rozvoji čtenářů, spolupracovníků či přátel. Sborník uzavírá pečlivě utříděná bibliografie se základním představením publikací, na nichž se tvůrčím způsobem Zapletal podílel ve výše jmenovaných rolích. Text je doprovázen množstvím většinou dosud nepublikovaných fotografií. Do knihy přispěli: Jana Šťastná, Jan Schmid, Jiří Srnec, Věra Brožová, David Kroča, Miloslav Nevrlý, Václav Nosek - Windy, Sylva Šimcová - Švestka, Slavomil Janov, Vladislav Raška, Vladimír Dobrovodský, Veronika Práglerová, Kristina Studená, Jan Neuman, Libor Hofman - Rak, Ondřej Ješina, Martin Kudláček, Pavla Kukolová, Jiří Chour, Miroslav Hanuš, Marko Čermák, Bohumil Nuska, Svatopluk Hrnčíř, Jiří Stegbauer - Jura, Eman Hurych, Milan Zeibert - Ježek a Ondřej Herzán.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize ZET – Miloš Zapletal: „Pět životů“. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Turlogh
05.09.2021 5 z 5

Sborník věnovaný významné postavě našeho skautingu, Miloši Zapletalovi - Zetovi. O jeho životě, díle, aktivitách. Editoval Ivo Jirásek, přispěla celá řada známých osobností českého skautingu a woodcraftu. Velmi zajímavé čtení. Howgh.

Joges
29.11.2011 5 z 5

Kniha "Pět životů" aneb Sborník ZET je obrovskou studnicí námětů a rad pro ty, kdo se zajímají o skauting, hry, hodnotnou literaturu i o psaní. Jsou tu sborníkové příspěvky autora i jeho přátel? Různými názory i samotným životem spisovatele se můžete jen a jen inspirovat.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha ZET – Miloš Zapletal: „Pět životů“ v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených1x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x