Ženy zo zámku Lafayette přehled

Ženy zo zámku Lafayette https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491376/bmid_zeny-zo-zamku-lafayette-UqS-491376.jpg 4 34 34

Zámky väčšinou obraňujú muži. Tento však bránia ženy. Epická historická sága založená na skutočnom príbehu o výnimočnom zámku Lafayette v srdci Francúzska a o ženách, ktoré sú s ním spojené. Osirelú učiteľku z II. svetovej vojny, bohabojnú šľachtičnú z osemnásteho storočia a nekonvenčnú prominentku z prvej svetovej vojny spája jedno meno – markíz de Lafayette. Tento rozsiahly román vykresľuje búrlivú históriu francúzskych dejín, ktoré sa viažu k zámku Lafayette, jedinečným a podmanivým spôsobom. Dômyselnosť diela tkvie aj v tom, že dve z troch hrdiniek sú skutočné historické postavy. ... Román Ženy zo zámku Lafayette rozpráva pôsobivé príbehy žien, ktoré v nepokojných časoch revolúcií či vojen našli útočisko a ochranu uprostred múrov tejto stredovekej pevnosti. Rôzne časové obdobia a okolnosti nič neubrali na ich odvahe a nevídanej sile, s ktorou ochraňovali tých najslabších. 1774: Mladučká francúzska šľachtičná Adrienne, vychovaná v duchu prísnej dvornej etikety, vstúpi do manželstva s markízom de Lafayette a stane sa manželovou politickou partnerkou v boji za americkú nezávislosť. Počas francúzskej revolúcie, keď sa v celej krajine rozhorí plameň slobody a gilotína ohrozuje jej blízkych, je nútená opustiť svojho muža. Jej myšlienky a literárne dielo, ktoré po sebe zanechala, sa stalo duchovným dedičstvom nasledujúcich generácií. 1914: Bohatého Willieho Chanlera natoľko upútala oslňujúca newyorská celebrita, herečka a speváčka Beatrice, že ju požiadal o ruku. Jeho dobrodružná povaha ho zaviedla na bojiská prvej svetovej vojny, kde bol ťažko ranený. Keď sa Beatrice vydala do Paríža, aby ho navštívila v nemocnici, cestou videla zdevastované Francúzsko a rozhodla sa konať. V zámku Lafayette založila školu, sirotinec a preventívne zariadenie s poslaním starať sa o krehké a podvyživené deti. Zároveň sa podujala na svoju najdôležitejšiu úlohu – presvedčiť Ameriku, aby bojovala za to, čo je správne. 1940: Francúzska učiteľka a nádejná umelkyňa Marthe Simonová sa ako sirota naučila spoliehať výlučne na seba. Keď vypukne vojna, nechce to vziať na vedomie ani sa zapojiť do odboja. Nacistická okupácia však poznačí aj život na zámku Lafayette a vyburcuje Marthe k odvážnym činom. Musí si položiť otázku, kto je, a čo je ešte dôležitejšie, kým chce byť.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Women of Chateau Lafayette , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženy zo zámku Lafayette. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

for-com
26.11.2023 4 z 5

Jsem s knihou moc spokojená. Skvělý historický román ze tří časových linií (Velká francouzská revoluce, I. světová válka, II. světová válka) vyprávěný třemi silnými ženami, které obětovali mnoho ze svého života pro vyšší cíle a ideály. Kniha je nadupaná informacemi a autorka má můj hluboký obdiv za práci, kterou odvedla, protože to muselo být náročné. Bohužel možná právě to velké množství informací může být pro mnohé čtenáře problém. Obzvláště to platí pro nejstarší dvě období, kde se to hemží množstvím postav a politikou, která nemusí být pro každého atraktivní.Je to kniha, která vyžaduje po čtenáři soustředění, rozhodně žádná odpočinková záležitost. Mně moc sedl styl, kterým byla psána a krásně jsem se nořila do jednotlivých příběhů. Jedinou, ale bohužel zásadní, výtku bych měla. Je to přeskakování z jednotlivých příběhových linií, beze smyslu. Začtete se a vnoříte do osudu jedné z žen, aby jste z něj po pár stránkách byli ¨vykopnuti¨ a ponořeni do další dějové linie. A to při složitosti textu (množství informací a osob) dost ztěžuje čtení. Což je velká škoda, protože jinak je to skvělá kniha!

Kokoska92
10.07.2023 3 z 5

Hrdinou se nerodíme, hrdinou se stáváme. Tato knížka se mi, musím říct, nečetla lehce. Obsahuje totiž spoustu historických faktů a reálií, na čtení jsem se tedy kvůli tomu musela extrémně soustředit a dělalo mi potíže také všechno vstřebat a pospojovat si správně jednotlivé útržky děje. I tak si ale myslím, že by tato kniha rozhodně neměla chybět v knihovničce žádného milovníka poctivých historických románů. Líbí se mi, že autorka svými důkladnými rešeršemi připomněla osudy skutečných hrdinů, kteří se nebáli a obětovali své pohodlí a životy v zájmu vyšších hodnot.


Atuin
17.05.2023 3 z 5

No já nevím úplně mě tím autorka nepřesvědčila. Některé úseky byly na 5* a některým bych dala s bidou 2*. Přes všechny vrstvy času a přes vodopád historických událostí a podnětných informací mi tam chyběla nějaká zásadní substance, která kupříkladu postavila na nohy atmosféru všech třech linek, tady vzdor úporný historické kavalkádě zelo jakési bezčasí s porůznu povypůjčovanými charaktery.

Méně je někdy více.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Kosti v srdci, Hrad ve Skotsku a další knižní novinky (46. týden)

13.11.2022


Když spadne maska, Stín ve dveřích a další knižní novinky (19. týden)

08.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ženy zo zámku Lafayette v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech1x