Zelený skarabeus přehled

Zelený skarabeus
https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98547/zeleny-skarabeus-98547.jpg 4 153 153

Před inženýrem Arthurem Kaminským z Essenu, který přijíždí v šedesátých letech do Egypta, stojí opravdu nelehký úkol - záchrana skalního chrámu Ramesse II. Tato svatyně je jednou z nejvýznamnějších památek starověkého Egypta, je to symbol moci a slávy ztělesněné faraonem Vesemaatreem Setepenreem Ramessem, který zemi vládl jako Ramesse II. dlouhých 67 let. V temných, tajuplných chodbách faraonova chrámu musí Arthur čelit tajemným silám, které - jak se zdá - chtějí přemístění stavby zabránit. Během dramatických událostí, k nimž v průběhu celé akce dochází, se sblíží s doktorkou Hellou a jejich počáteční sympatie posléze přerůstají v hluboký cit. Podaří se jim společně architektonický skvost zachránit?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Der Grune Skarabaus , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zelený skarabeus. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

JAnD
20.05.2024 4 z 5

Kniha nalezena v pozůstalosti po babičce.
Zpočátku se to četlo hodně dobře, posléze přibyly trochu fantasy náznaky, které lékař v knize vysvětluje jako duševní poruchu, ale budiž.
Na scéně se objevuje KGB, nikdo si vlastně není jistý, kdo je a kdo není agent...
Přesto se to stále četlo dobře, ale poslední dvě či tři kapitoly mne zanechaly ve zmatku - jakoby to autor potřeboval nějak ukončit, tak do toho pustil Deus ex machina.
Tři a půl.

čef
20.06.2022 4 z 5

Autor má několik knih z Egypta, tato je z nedávné minulosti, z doby stěhování chrámu Abú Simbel. Do velkých podrobností však nejde ani z historie ani z reálií této doby. Dva propletené dobrodružné romány spojené osobami, KGB a reinkarnací. Kniha pobaví, ale příliš nepřekvapí.


Adapa
18.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Četlo se to dobře, snadno a rychle. Ale jak píše níže uživatelka bekule, byla to „neskutečná slátanina“.

Na prvních stránkách se seznamujeme s Arthurem Kaminským, německým inženýrem, který přichází ve druhé polovině 60. let 20. století do Egypta, aby pomohl s rozřezáním soch v Abu Simbelu a jejich záchranou při stavbě Asuánské přehrady. Vše se zdá být běžné, archeologicky přesné. Až si po několika stránkách říkám, že zde nebudou záhady, nadpřirozeno.

Kaminsky se seznamuje s nepřístupnou doktorkou Hellou a oba se do sebe zamilovávají. Rusové se snaží škodit při přesunu Abu Simbelu, začíná se zdát, že to bude skoro špionážní román. Pak se objevuje tajemná mumie a doktorka Hella se najednou mění a knížka vypadá jak levná fantazy. Pak přichází opět zvrat, kdy dva agenti KGB se rozhodnou spolupracovat a utéci. Do duchařiny a tajemna to má najednou daleko. A pak zase zvrat, Hella se „zbláznila“, objevují se mrtví, mumie je prozrazena, Kaminsky zesměšněn.

Pak Kaminsky pátrá po Helle, která se považuje za převtělení egyptské královny Bintanat. A najednou je to jedna šílenost za druhou. A poslední dvě kapitoly vypadají jak prvotina béčkového spisovatele. Ta poslední kapitola, která má jakoby najednou vše vysvětlit je tak uměla naroubovaná a nesmyslná, že se tam vůbec nehodí. Není to takové, že si člověk řekne, že to vlastně měl dávno tušit, že tomu spousta věcí napovídala, ale spíše si řekne, že autor to chtěl rychle ukončit a vymyslet nějaký šílený nelogický závěr.

Vzhledem k tomu, že se mi to četlo dobře a nebyla to první kniha od Vandenberga, tak ale dávám čtyři hvězdy. Odychovka bez hledání logiky.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23. - 27.1.)

24.01.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zelený skarabeus v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených223x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených7x
v Knihotéce167x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x