Zdravá střeva přehled

Zdravá střeva https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282118/mid_zdrava-streva-3Fe-282118.jpg 4 121 121

Stanfordští vědci PhD. Justin Sonnenburg a PhD. Erica Sonnenburgová jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota. Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má. Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty. Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází. V knize se dozvíte • Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak) • Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech • Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují a proč to není mozek, kdo má právo veta • Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí • Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá • Že přenos střevní mikrobioty z nemocného jedince na druhého (transplantace) často vede ke zlepšení zdraví příjemce (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností) • Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné • Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou • Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem • Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat • Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat • Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě • Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života • A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Jan Melvil
Originální název:

The Good Gut


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zdravá střeva. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

hana17.1.
12.07.2023 5 z 5

Trochu náročnější čtení, ale velmi poučné. Na knihu jsem se chystala dlouho a rozhodně jsem se nezklamala. Hezky vysvětlené.

Petrush
09.06.2023 3 z 5

Kniha na téma mikrobiom. Stejně jako kniha 10% člověka, kterou jsem nedávno četla. Můžu-li srovnat, tak 10% člověka je napsána čtivěji, víc odborně a popisuje do větší podrobnosti různé biochemické procesy a látky.
Dozvíme se, že mikrobiota má vliv na velké množství věcí včetně psychiky (nic jiného nelze ale od knihy na toto téma čekat), přišla řeč také na přirozené porody, kojení i antibiotika.
Autoři doporučují čtyři zásady pro zdravou a rozmanitou mikrobiotu: konzumaci potravin bohatých na mikrobiotou zužitkovatelné sacharidy (tomuto tématu se kniha podrobně věnuje včetně receptů v závěru knihy), příjem masa v omezeném množství (hlavně červeného), omezení příjmu nasycených živočišných tuků a příjem probiotik.
Recepty jsou zajímavou a inspirativní kapitolou. Nicméně autoři se stravě nevěnovali z jiného pohledu než z pohledu mikrobioty.
Celkově zajímavá kniha s množstvím citací.


Night
10.03.2023 4 z 5

Pojednání o tom, jak zdraví prospěšné jsou potraviny označené nápisem "živé a aktivní kultury" a jak funguje mikrobiota.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zdravá střeva v seznamech

v Právě čtených19x
v Přečtených174x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených4x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst170x
v Chci si koupit53x
v dalších seznamech4x