Zázrační hoši přehled

Zázrační hoši
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356504/mid_zazracni-hosi-SV9-356504.jpg 4 55 55

Profesor tvůrčího psaní Grady Tripp vláčí na hřbetě nejen krizi středního věku a následky svého uměřeně prostopášného života, ale také břemeno nedopsaného a podle všeho nedopsatelného románu Zázrační hoši. Dva a půl tisíce stran bobtnajícího opus magnum jako by se svému autorovi smálo do obličeje, a přitom nebylo než výčtem jeho selhání, marných nadějí a promarněných příležitostí. A Grady, místo aby psal, balí jointy a před studenty se tváří jako druhý Henry Miller. Jedním z těch, jež aura jeho talentu na chvíli oslní, je i James Leer, rozháraný mladík jako vystřižený z atlasu aspirantů tvůrčího psaní. Nečekané setkání těch dvou na večírku plném spisovatelů odstartuje běh událostí místy tak absurdních, že hraničí s groteskou, jen místo dortů a neohrabaných policajtů se tu o zábavu starají transvestita, mrtvý pes a sako po Marilyn Monroe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Wonder Boys , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zázrační hoši. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

debreno
16.04.2023 4 z 5

Bola to fakt "sranda". Viem si predstaviť, že vo svojich predstavách niektorí (nemenujem krajinu) najpopulárnejší "spisovatelia" dosahujú kvality tejto knihy. Inak povedané, keby vedeli písať, napísali by niečo takéto. Okrem toho, že je to zábavné a nenúti to čitateľa sa prehnane zamýšľať -- neodošle ho do nejakého hĺbavého "vnútrozemia" (toto si musím zapamätať) -- je to aj majstrovsky napísané, niekoľkokrát som sa pri čítaní pristihol, ako si hovorím: "to bola fakt krásna veta!". O Židovskom policajnom klube sa podľa mňa mylne hovorí, že je to akýsi "blend" medzi žánrovou a "vyššou" literatúrou. Tuto to platí stopercentne, je to kniha, ku ktorej sa nemôže posadiť kdejaká sexuálne frustrovaná, pokročilejšími kognitívnymi schopnosťami nevybavená existencia, ale zároveň poskytuje takmer fyzicky príjemný oddych náročnému čitateľovi, ktorý bežne číta knihy, z ktorých odchádza zaťažený spomienkou na ich obsah. Ten je vo Wonder boys celkom povznášajúci, ale vzhľadom naň je možno kniha až zbytočne dlhá, resp. dlhšia, ako potrebovala.
Čo je pre mňa ale zaujímavé, že prvýkrát pri kvalitnom diele som mal pocit, že jeho filmová podoba je ešte na trochu vyššej úrovni. Odporúčam aj film!

Greenfingers
10.08.2021 5 z 5

Zázrační hoši jsou románem vskutku zábavným. Autor v něm naplno rozehrává své vypravěčské umění, dějové zápletky se vyznačují místy až černým humorem, satirou a absurdními situacemi. Michael Chabon nás nechává nahlédnout do světa literatury a spisovatelů. Vylíčením osudu hlavního hrdiny se čtenáři skýtá možnost seznámit se s tímto pro mnohé ne zcela všedním prostředím.
Doporučuji!


Elevant
08.07.2020 5 z 5

Skvěle napsaná hořkosladká fraška z literárního prostředí. Spousta situací dovedených ad absurdum, groteskních... a strašně vtipných. Sem tam Chabon také spáchá nějákou tu slovní hříčku. A protože je struktura knihy velmi organická, bez časových posunů a vypráví příběh v těsné návaznosti, knihu si nejlépe vychutnáte když ji přečtete naráz, alebo alespoň v co nejpevnějším časovém rozmezí. Třeba si vemte den volna.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zázrační hoši v seznamech

v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x