Zapomenutý pergamen přehled

Zapomenutý pergamen
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213770/mid_zapomenuty-pergamen-213770.jpg 4 103 103

Když se na počátku 15. století náhle začaly hroutit velké katedrály a dómy, zachvátila obyvatelstvo panika. Je to pomsta bohů, nebo dílo ďábla? V těchto neklidných dobách zachrání čirou náhodou krásná knihovníkova dcera Afra život poněkud podivínskému staviteli katedrál Ulrichovi z Ensingenu.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zapomenutý pergamen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Adapa
05.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Vandenberg je ve většině svých knih stejný, má skvělý nápad, který neumí dotáhnout do větší čtivosti a neumí tomu dát pořádný závěr a vždy se knihou line několik chyb, nelogičností.

Dostáváme se na počátek 15. století, čtrnáctiletá znásilněná Afra porodí v lese, odloží novorozeně a nikomu o tom neřekne. Uteče ze statku, slouží ve mlýně, pak se dostane do kláštera a z něho uteče do Ulmu. (V klášteře se objevila jedna věc, která mi bude vrtat hlavou asi navždy. Jedna z jeptišek zapekla celou žábu do kousku chleba a Afra ten kousek snědla a nepoznala, že spolu s chlebem snědla žábu.)

V Ulmu potkává Afra svého osudového muže, o hodně staršího stavitele Ulricha, který ji propadá. Když jeho zákonitá manželka umírá, je obviněn, že kvůli Afře svou ženu otrávil. Afra se cítí na dně a proto si vzpomene na svého otce, který jí dal tajemný pergamen, že ho má použít až ji bude nejhůře. A přichází na řadu alchymisti s tajným písmem, tajemní černí zakuklenci, téměř všemocný řád zakuklenců, kteří mají své agenty všude.

Afra s Ulrichem utíkají do Štrasburku, kde začínají nový život, ale intrikami jsou rozhádáni a Afra se vydává na cestu do Solnohradu, Benátek, Neapole a Montecassina. Po cestě na moři zažije přepadení od pirátů. Občas je zdůrazněno, že umí špatně latinsky, ale v Itálii se s každým dokonale domluví, nějak autor zapomněl vysvětlit, kde se naučila tak dokonale italsky. (Podobnou nelogičnost jsem u Vandenberga zažil už v románu Odlévač zrcadel.)

Po návratu z Itálie cestuje Afra na koncil do Kostnice, kde se seznamuje s Janem Husem, který ji přijde jako jediný spravedlivý člověk. A tak mu svěří tajemství pergamenu a tím zapříčiní, že Hus je upálen.

Na posledních několika stránkách je najednou vše vysvětleno, jednotlivé osudy se protnou. Jak kdyby to autor neuměl pořádně uzavřít. Samozřejmě se ukáže, že i odložený syn v lese přežil a na posledních stránkách se musí ukázat.

Četlo se to dobře, jen ty nelogičnosti tam mrzely a přerod venkovské děvečky Afry v dokonalou ženu, která si křižuje Evropou sem tam a schází se s kardinály i papežem byl naprosto nedomyšlený.

čef
10.06.2022 4 z 5

Načrtnuto je zde několik motivů ohledně stavitelství katedrál, zhovadilosti církevního kléru, upálení mistra Jana v Kostnici, alchymie, moru v Benátkách a vše okolo darovací listiny císaře Konstantina. Provázáno dobrodružným putováním dívky Afry a její snahou o rozluštění tajemství. Celkově působí příběh přesložitě a to jsem nezmínil ani zdaleka všechny zádrhele, ale číst se to dalo.


georginaa
16.10.2020 1 z 5

Není to můj šálek kávy, i když jsem se snažila nějak upoutat mou mysl na tento druh čtiva, moc mi to nešlo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zapomenutý pergamen v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených174x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených5x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit1x