Zápisky z podzemí přehled

Zápisky z podzemí https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208459/bmid_zapisky-z-podzemi-208459.JPG 4 259 259

Román o úředníkovi, který čelí ponižování a zesměšňování. Jedinou jeho spřízněnou duší je prostitutka Líza.On však neocení její přízeň a dobro jí oplácí zlem. Klesl tím na samé dno. Dostojevskij se zde snaží vysvětlit vnitřní motivaci chování lidí, něco, co nemůžeme kontrolovat rozumem, co je uloženo v našem podvědomí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Записки из подполья (Zapiski iz podpolja) , 1864


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zápisky z podzemí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

shnilaspageta
27.03.2024 5 z 5

Vážení, zde se jedná o literární klenot! Autentická sonda do hloubi nitra zbytečného člověka. Zatím se mi nestalo, že bych byl až natolik unesen popisem prostého, ale zároveň neobvyklého životního příběhu. Jak by pronesl ruštinou políbený člověk „это просто шедевр.“ Nelze udělit jiný počet hvězd, než-li 5.

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Psychologická sonda do lidské malosti, ze které můžete mít pořádnou depresi. Skvěle napsané, ale podruhé bych to už nedal.


Alena_S
24.04.2023 4 z 5

Podzemí, to je spousta obav a studu z vlastních chyb, z jeho skutečné i domnělé malosti a vnitřní temnoty, prezentovaná jako vztek vůči všem v (anti)hrdinově okolí, ať už je má rád nebo ne (spíš ne).

Chvílemi je z toho teda prostě jen ukecaný výlev ukřivděnosti, což ale vypadá jako autorův záměr, a je to zajímavější, než to zní. Hlavně potom, co se v něm člověk aspoň jednou pozná.

A nejen člověk: Viděli jste někdy dva soupeřící kocoury stát proti sobě, zježené a ponořené do brutální soutěže v zírání? Tak hrdinovo časté "Já ti to natřu, sice jen ve svojí hlavě, ale i tak tě to bude mrzet, šmejde" mi to hrozně připomínalo. Pokud by byl oba kocouři zároveň.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zápisky z podzemí v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených382x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených39x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst166x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech6x