Západ a ti druzí: Globalizace a teroristická hrozba přehled

Západ a ti druzí: Globalizace a teroristická hrozba https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315232/mid_zapad-a-ti-druzi-globalizace-a-tero-Sva-315232.jpg 5 23 23

Zatímco islámská civilizace je drásána konflikty, západní civilizace má vnitřní tendenci k rovnováze. Svobody, které občané Západu pokládají za samozřejmost, jsou v islámských zemích veskrze neslýchané, a zatímco žádní západní občané ze Západu neutíkají, 70 procent světových utečenců jsou muslimové prchající z míst, kde je oficiální doktrínou jejich náboženství. Všichni tito utečenci navíc míří na Západ, protože neznají jiné místo, které by jim dalo příležitosti, svobody a osobní bezpečí, které beznadějně hledali doma. Zarážející však je, že jakmile přijdou na Západ, mnozí z těchto muslimských běženců začnou pociťovat ke společnosti, která je obklopuje, nenávist; chtějí se jí pomstít za nějakou chybu, která je tak odporná, že za přiměřený trest nepovažují nic menšího než její naprosté zničení. Ještě podivnější je skutečnost, že ti muslimové, kteří se usadili, integrovali a osvojili si určitý druh loajality k západním institucím a zvykům, často vychovávají děti, které se navzdory tomu, že se narodily na Západě, samy identifikují s jeho opozicí – s opozicí tak nelítostnou, že opět hraničí s touhou po zničení. Bylo by však chybou svalovat vinu pouze na islám. Kniha známého britského filosofa Rogera Scrutona, inspirovaná událostmi 11. září 2001, je nejen břitkou intelektuální obranou západní civilizace, ale i kritickým zkoumáním toho, zda mohou západní státy ve své nynější podobě nabídnout islámským přistěhovalcům tolik potřebný pocit sounáležitosti, aby mohli získat loajalitu k hostitelské zemi.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

The West and the Rest: Globalization and the Terrorist Threat , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Západ a ti druzí: Globalizace a teroristická hrozba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

booklover
31.10.2021 5 z 5

Nebudu bodovat hvězdičkami, Scruton nabízí spousta velmi silných myšlenek. Určitě doporučuji každému, kdo se alespoň trochu zajímá o globalizaci, politiku a vůbec by rád částečně nakouknul pod povrch.

Dandulka
05.02.2021 5 z 5

Moc se mi líbilo srovnání křesťanství s islámem, hlavně jejich rozdíly. Nebýt zkoušky, nikdy bych se k tak zajímavé knize nedostala. Drobná, útlá, přesto velmi zajímavá.


Eldar80
02.04.2020 4 z 5

Od Scrutona jsem si chtěl dlouho něco přečíst a když nedávno odešel, tak mě to donutilo. Za minulého režimu byl v kontaktu s naším disentem a podílel se na činnosti podzemní univerzity. Navíc uměl česky.
Scruton je řazen mezi konzervativce a tak jsem očekával, že mi jeho kniha bude názorově blízko. Takže mě překvapilo, když jsem často nesouhlasil. Navíc to na mě nepůsobí filozoficky upřímně.
Kde se věnuje Západu je všechno v pořádku. Ale když popisuje islámskou civilizaci, tak se drží zkrátka. Už na třetí(!) straně „zahazuje Occamovu břitvu“. Píše: „Povrchní reakcí na tyto znepokojivé fakty je svalit vinu na islám...“ Následné zdůvodnění je však jen filozofický rozpor. Je přece důležitější reálný výsledek a co se skutečně děje než nějaká teorie. Analýza těch druhých je slabá.
Nedá se však říct, že by se jednalo o politickou korektnost. Důležitější je analýza Západu. Kritika islámu stejně k ničemu nevede a společensky nepřijatelná je i v dnešní době. Natož na Západě. Jinak to asi napsat nemohl.
Stručně zmíní základy islámu. Upozorní, že je náboženstvím i politikou zároveň. Pojme to stylem „islám je náboženství“. Nedá se tak nařknout z islamofobie. A pak vysvětlí, že islám nedokáže vytvořit stabilní společnost.
Resentiment v islámu popíše pozitivně, aby na příští stránce napsal, že opakované snahy o očistu vrací společnost do 7. století. Migrace z islámského světa ukazuje, že ani oni tam žít nechtějí. Islámování nefunguje.
Z knihy plyne, že větší muslimská společnost nebude nikdy uvnitř demokratického státu dobře fungovat. To nyní vidíme ve Francii či Británii. Naopak snaha zavádět v jejich zemích demokratické principy selhává:
„Islámská právní věda neuznává sekulární svrchovanost za skutečný zdroj práva, a tím méně svrchovanost teritoriální. Předkládá univerzální zákon, který je jedinou cestou ke spáse.“ str. 63
Dnes už kniha nepřekvapí. To co překvapí, že se od napsání nic nezměnilo. Islamizace Británie valí dál. K čemu nám jsou tak chytří lidé jako Huntington, Fukuyama nebo Scruton? Něco napíší a za 20 let se to stane.
Co překvapí, tak třeba jak s tím souvisí architektura…
Co mě dál zarazilo byla kritika Evropské unie. Ale asi je to tím, že byl Brit. Třeba:
„EU proto rychle ničí teritoriální jurisdikce a národní loajality, které od doby osvícenství představovaly základ evropského pojetí legitimnosti, aniž by je nahradila nějakou novou formou sounáležitosti.“ str. 134
Co mě šokovalo, tak názor na OSN. Dnes je tato organizace málem zdiskreditovaná, ale Scruton ji odsuzuje už v roce 2002. Co mě pobavilo tak uvedený citát:
„Ve skutečnosti se téměř každá mezinárodní instituce bez ohledu na to, jak dobrý byl původní záměr, snaží přijímat zákony, úmluvy a dohody – kdyby jen proto, aby oprávnila svou existenci a aby měli její přeplacení byrokrati co dělat.“ str. 128
To je blázen co? To určitě opsal od Hampla.
Stačí si řečené protáhnout do budoucnosti. Ne o 4 roky jako volební období, ale o 40 let. To je dospělost dnešních dětí. (Bez komentáře.) 80%

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Západ a ti druzí: Globalizace a teroristická hrozba v seznamech

v Přečtených30x
v Doporučených4x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x