Zamatový králik přehled

Zamatový králik https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532148/bmid_zamatovy-kralik-65cbbf420a7cc.jpg 5 130 130

Rozprávková kniha Zamatový králik sa radí ku klasickým a kanonickým dielam v rámci literatúry pre deti a mládež, pričom do zlatého fondu patria aj pôvodné ilustrácie Williama Nicholsona. Vo Veľkej Británii vyšla po prvý raz v roku 1921 a druhé americké vydanie o rok neskôr vo vydavateľstve George H. Doran Company s ilustráciami spomínaného W. Nicholsona prinieslo knihe zaslúžené široké uznanie. Zamatový králik je príbehom hračky, vypchaného králika, ktorý sa túži stať ozajstným, čo sa mu vďaka láske jeho majiteľa, malého chlapca, aj vyplní. Keď chlapec ochorie na šarlach, všetky jeho hračky musia byť spálené. Vďaka ozajstnej slze králika vyrastie kvet, z ktorého vystúpi víla, aby ho zachránila a navyždy premenila na ozajstného - teraz už pre všetkých. Rozprávka zdôrazňuje a potvrdzuje hodnoty dobra, dôležitosť empatie a lásky k okolitému svetu.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Modrý Peter
Originální název:

Velveteen Rabbit , 1922


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zamatový králik. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

DodyF
24.05.2024 5 z 5

Roztomilá dětská knížečka. Hlavní myšlenkou je, že se stáváme skutečnými skrze lásku ostatních. Příběh má dobrý konec, a to je to hlavní.

Andulino
26.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Králíček Sameťáček se na Databázi knih stal v roce 2024 hitem díky Čtenářské výzvě a Chandlerovi! :) Knihu jsem četla v angličtině, díky čemuž jsem si opět obohatila slovní zásobu. Je to milý krátký příběh, který obsahuje několik hlubokých myšlenek (že když jste skuteční, bolest vám nevadí, že láska z nás dělá ty skutečné bytosti a že nakonec budeme tím, kým být máme). Z pohledu dítěte bych ale tento příběh hodnotila spíše jako nevyhovující, vždyť obsahuje tolik strachu, smutku a osamocení. Navíc nevíme, jak to s králíčkem dopadne, jestli je šťastný a spokojený, jestli mu chlapec nechybí či jestli ho ostatní králíčci přijali. Poslední věta z příběhu mě ale samozřejmě dojala: "But he never knew that it really was his own Bunny, come back to look at the child who had first helped him to be Real."


evickakyticka
16.04.2024 3 z 5

Hezké, milé čtení pro děti. Jen ty ilustrace jsou takové nehezké...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zamatový králik v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených179x
ve Čtenářské výzvě126x
v Doporučených10x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst93x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

pro děti

Autorovy knížky

Margery Williams
anglická, 1881 - 1944
2007  91%Králíček Sameťáček