Zajatci - život za ostnatými dráty přehled

Zajatci - život za ostnatými dráty https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14024/bmid_zajatci-zivot-za-ostnatymi-draty-jti-14024.jpg 4 27 27

Jedenáct milionů německých vojáků se dostalo během druhé světové války do zajetí. Zhruba deset milionů z nich se vrátilo později domů. Ti poslední až v roce 1955 po cestě Konráda Adenauera do Moskvy, kde se mu podařilo urychlit propuštění zajatců. Zhruba milion mužů se domů nedostal. Statisíce z nich je dodnes považováno za nezvěstné, zmizelé a jejich osud zůstává stále zahalen temnotou. Guido Knopp informuje o utrpení těch, kteří putovali v pochodech smrti na východ, o strašlivých sovětských lágrech na Ukrajině, na Kavkaze, na Urale i na Sibiři. Cestu do pekel nenastoupili ke konci války jen vojáci, ale také značný počet zavlečených civilistů. Ti všichni měli trpět za zločiny spáchané Němci a ve jménu Německa. Kdo se dostal do amerického, britského nebo francouzského zajetí, tomu se většinou dařilo lépe než zajatým kolegům na Sibiři. Ale na konci války dosáhly počty německých zajatců na západě milionových čísel a také v amerických a francouzských táborech - zejména na loukách kolem Rýna - zavládl hlad a utrpení. Autor popisuje zkušenosti německých zajatců a vypravuje o ženách a dětech doma v Německu, o jejich nadějích a touze po milovaném muži, otci či synovi. Navíc popisuje dobrodružné pokusy o útěk, při nichž se několika lidem podařilo dostat na svobodu. Popisuje však také osudy těch, kteří se dostali do německého zajetí. Zatímco s vojáky z armád západních spojenců se zacházelo celkem slušně, ze sovětských zajatců jich zemřely víc než tři miliony. Nesčetní bývalí vojáci wehrmachtu přežili a protrpěli léta v zajetí. Mnozí z nich do této doby mlčeli, protože se s tíhou oněch let nedokázali vyrovnat. Guido Knopp nechává nyní promlouvat poslední živé pamětníky, aby se na jejich zážitky nezapomnělo. Je to pohnutý dokument o osudech německých obětí.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Gefangenen , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zajatci - život za ostnatými dráty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

vvikingg
02.07.2023 5 z 5

Kniha se zabývá osudy německých válečných zajatců i německých civilistů odvlečených do SSSR, zajateckými tábory v Americe, Anglii, Kanadě, po válce ve Francii, Belgii. Seli vítr sklízeli bouři, po shlédnutí fotografii a filmových dokumentů se změnil i postoj Američanů k německým zajatcům v Německu, viz kapitola o amerických zajateckých táborech na Rýnu. Dokumenty německého historika Guido Knoppa sleduji i na You Tube, rovněž jeho knihy jsou skvělé.

marekpreucil
01.10.2020 5 z 5

Konečně něco z druhé strany pohledu. Souhlasím s Yorika.


Pazúzu96
21.04.2018 4 z 5

Knížka popisující nejen obecná fakta o zajatcích, ale přibližuje i jednotlivé osudy zajatých vojáků. Zajímavé je sledovat rozdíly mezi různými zajateckými tábory v USA a Kanadě, kde měli zajatci asi nejlepší život, Velké Británii, tábory přímo na kontinentě a pak v SSSR, odkud se jich zrovna moc do Německa nevrátilo. Co mě překvapilo byl program denacifikace, kterému se věnovali převážně Britové. Byla to sice dobrá myšlenka, ale výsledky bohužel už tak skvělé nebyly.
Pak je ještě zajímavý pohled na zajatce ve Francii, kde s nimi také nebylo zacházeno zrovna dobře. A poté v proslulých táborech USA na Rýnu, kde zemřelo několik tisíc Němců. Ne však úmyslně, zajatců bylo zkrátka hodně a propukaly nemoci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zajatci - život za ostnatými dráty v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených41x
v Doporučených1x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit1x