Zahrada tajů přehled

Zahrada tajů https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501193/bmid_zahrada-taju-Lz2-501193.png 5 18 18

Píše se rok 1916 a dvanáctiletou Kláru se rodiče rozhodnou ukrýt před válkou na anglický venkov k příbuzným. Teta a strýc, jindy tak přátelští a otevření, se k ní najednou staví zády. Neodpovídají na otázky, nevědí, co se stalo s rodiči, nechtějí se s Klárou bavit, nechtějí, aby jim pomáhala, nechtějí, aby tu vůbec byla. Má zůstat v domě a nepřekážet. I přes to Klára brzy zjistí, že její nový domov skrývá svá vlastní tajemství: zamčený pokoj, skrytý klíč, tajemnou postavu hocha, který se objevuje jen v noci. A především zloděje exotických pomerančů. Aby Klára odhalila tajemství zahrady, bude se muset postavit pravdě, kterou si nechce přiznat, a válce, na kterou se snaží zoufale zapomenout.... celý text

Válečné Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Garden of Lost Secrets , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zahrada tajů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

markej
24.05.2023 5 z 5

Rok 1916, první světová válka, anglický venkov. Protože její rodiče potřebují odcestovat, přijíždí dvanáctiletá Klára na venkov za svou tetou, která pracuje v panském domě jako hospodyně.

Klára je smutná, stýská se jí po rodičích i po bratrovi, který bojuje ve válce, navíc zapomněla mamince předat důležitou obálku z ministerstva války, již teď stále nosí při sobě stále neotevřenou, tudíž neví, jaké obsahuje zprávy. I teta se chová daleko chladněji než při minulé Klářině návštěvě a k tomu všemu se z panského skleníku ztrácí vzácné exotické ovoce.

Příběh, který obsahuje i detektivní zápletku (kterou jsem dlouho neodhalila ani já), je určen dětem od 10 let, ale potěší i dospělého. V dnešní době je to, že je knížka zasazena do období války, bohužel dost aktuální a místy vykresluje skutečně tíživý obrázek toho, jak krutá a hrozná válka dokáže být, jak bere lidem domovy i jejich rodinné příslušníky.

Hodnocení: 5* z 5*

MartinaF
09.02.2023 4 z 5

Zajímavé čtení. Chvílemi dětské, chvílemi téměř dospělácké čtení. Autorka zvolila pohled na válku očima malé Kláry a propojila ho s detektivním pátráním po ztrácejících se ananasech.


bookcase
25.01.2023

Moc hezký příběh pro čerstvě náctileté o válce, strachu, přátelství s detektivní linkou. Čte se dobře a zaujme nejen cílovou skupinu, ale i dospělé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zahrada tajů v seznamech

v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x