Záhada Býčí skály aneb Jeskyně plná otazníků přehled

Záhada Býčí skály aneb Jeskyně plná otazníků
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128392/zahada-byci-skaly-aneb-jeskyne-plna-otazniku-128392.png 5 7 7

Pokud si myslíte, že všechno již bylo u nás dávno objeveno a prozkoumáno, zdaleka to není pravda. Býčí skála má svých tajemství několik a na stránkách této knihy se můžete seznámit se třemi („ Pohřeb halštatského náčelníka v Býčí skále“, „Podzemní továrna“, „Historie a současnost speleologických výzkumů)“. A protože jde o příběhy s otevřeným koncem, může vaše fantazie pracovat. Nejdůležitější přitom je možnost tuto tajuplnou jeskyni uvidět bez velkého cestování na vlastní oči.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhada Býčí skály aneb Jeskyně plná otazníků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

ZaS
25.03.2024 4 z 5

Velmi zajímavá populárně-naučná studie poskytující ucelený přehled historie objevování Býčí skály. Ačkoliv bydlím kousek, měl jsem jen matné povědomí o významu nálezů. A to i přesto, že vykopávky byl prováděny z dnešního pohledu chaoticky a lokalita byla už předtím několikrát "překopána", takže to co nás dnes udivuje, je s největší pravděpodobností pouze torzo původního stavu.
Daleko zajímavější jsou dohady, co se vlastně v jeskyni odehrálo/odehrávalo. I v tomto směru podávají autoři ucelený přehled všech teorií, včetně jejich postupného vývoje v souladu se společenskými náladami.
Pro zájemce o historii určitě doporučuji.

David81
23.10.2022 5 z 5

S halštatským nálezem v Býčí skále je to tak, že čím víc se o něj zajímáte, tím víc vás udivuje a nutí vás o něm zjišťovat další a další informace. A tak se mi dostala do rukou tato starší publikace menšího rozsahu, o které jsem si nejdřív chybně myslel, že mi nic moc nového asi nepřinese. Ale dozvěděl jsem se z ní opravdu dost!

Kniha má tři části. První se věnuje právě výše zmíněnému Wanklovu nálezu. Jsou zde uvedeny nejen známé citace z Wankelových Obrazů z Moravského Švýcarska, ale i méně známé pasáže z Wankelova ručně psaného katalogu nálezů, z dalších článků publikovaných v tehdejších vědeckých periodikách, ale i například z textů jeho dcery Vlasty, která se výkopových prací účastnila. Všechny tyto informace podávají důkaz, že ač byl Wankelův výzkum později hodně podceňován pro nízkou vědeckou úroveň, ve skutečnosti vzhledem k tehdejším možnostem (např. osvětlení archeologických výkopů loučemi) jej provedl poměrně důkladně.
Součástí první části je popis nejdůležitějších artefaktů a i přehled možných teorií, co se mohlo v Býčí skále stát, s jejich kritickým vyhodnocením. Snad jen chybí teorie J. Dvořáka o postupném ukládání těl v Předsíni jeskyně.

Druhá část je nejzajímavější - týká se válečné výroby za 2. světové války - jednak v železničních tunelech poblíž Tišnova a hlavně válečných úprav v Býčí skále, Výpustku a v Drátenické jeskyni. V této části je citován Deník speleologických výzkumů Norberta Havlíčka, velmi zajímavé postavy historie Moravského krasu, který prováděl v jeho střední části se svou kolegyní Lídou Danielovou virgulářský a speleologický výzkum (dost šíleným způsobem těžili Předsíňovou jeskyni). Havlíčkovi se podařilo během stavebních úprav dostat několikrát do výše zmíněných jeskyní a deníkovou formou popisuje postupné změny vnitřních prostor. Získával informace o archeologických nálezech, které dělníci při úpravách nacházeli a dokonce díky své známosti s vedoucím těchto projektů dokázal zabránit i největším škodám na Býčí skále (mělo tu být vybudováno dokonce i patro).

Třetí, nejkratší část knihy se týká historie speleologických objevů na Býčí skále. Vše je napsáno populární a čtivou formou. Kdo se chce dozvědět o Býčí skále nějaké informace, doporučuji začít touto publikací.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Záhada Býčí skály aneb Jeskyně plná otazníků v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

skály

Autoři knihy

Miroslav Náplava
česká, 1966
Antonín Přichystal
česká, 1921 - 2001