Z petrohradského podkroví přehled

Z petrohradského podkroví https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205612/z-petrohradskeho-podkrovi-205612.jpg 4 2 2

Čtyři nejlepší autorovy povídky (Sto rublů, Dobré místo, Nebožák a Něvský prospekt), v nichž je zobrazen život chudých, ušlápnutých pasivních lidí, jejichž životní osudy mají ve své tragice i mnoho komičnosti. Základním povahovým rysem těchto hrdinů-ubožáků je nedostatek silné vůle vzepřít se ať přátelům, bytným či nadřízeným, kteří s těmito nešťastníky smýkají podle libosti. Autor vidí příčiny ve společnosti, která dělá z člověka sobce a lichváře na jedné straně a ubožáky na straně druhé.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Russkije pověsti 19 veka 40-50-ch godov


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z petrohradského podkroví. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

žlučníkář
09.08.2021 3 z 5

Jdeš si takhle po Petrohradě a říkáš si kryndapána. Po prospektu jezdí splašeně kareta, což je něco jako Mercedes mezi dostavníkama. Jezdí sem a tam, jezdí po celým městě. Jeden brambora jí totiž vyhrál v tombole, půjčil si k tomu koně a kočího a jezdil. Myslím, že neměl prachy a koně měl na sekeru i s kočím. Kdyby měl prachy, tak z toho udělá petrohradský fake taxi, nebo taxík s Alešem Hámou. Jenže by to nemělo sledovanost, protože tehdy se sledovala jenom docházející vodka, nebo plíseň na zdi. Tak jako tak ten troubelín všechno asi prošustruje. To by byla reportáž z něvskýho prospektu, jedný ze čtyřech záležitostí tohohle díla.

Chceš vědět, co to má společnýho s těma dalšíma třema? Dalo by se to naznačit rčením, jak chudák do ještě větší nouze se dostal. Nutno dodat, že občas ten chudák moh za ten provaz vzít trošku jinak a nebyl by na tom až tak zle. Bohužel pro něj byl v Rusku, tak to jinak vzít nemohl. Vesele se tam moc nedaří.

Ale co, ty když to čteš, tak máš nohy v teple, plnej břich, něco nalitýho a nic tě netrápí. Hodnotím to tak půl na půl.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Z petrohradského podkroví v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst4x

Autorovy knížky

Jakov Petrovič Butkov
ruská, 1821 - 1856
1956  80%Z petrohradského podkroví