Z časů dobrých i zlých přehled

Z časů dobrých i zlých
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249511/bmid_z-casu-dobrych-i-zlych-F99-249511.jpg 4 3 3

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z časů dobrých i zlých. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

prochajda
30.11.2021 5 z 5

Brožovaná knížečka, ale takový poklad, smekám. Tak bravurně popsaná historie našeho národa v minulém století a bohužel vlastním nelehkým životem. Díky pamětem právníka Jaroslava Drábka jsem se dozvěděla spoustu nových informací, děkuji a doporučuji přečíst.

aardvarka
05.06.2018 5 z 5

„Dnes jsem tím, čemu básníci doby romantické říkali velebný kmet, ale čemu básníci dnešní doby neromantické říkají plesnivý dědek…“
Takže: Na konci 80. let v USA velebný kmet Drábek popisuje svou pouť 20. stoletím, kterým si prošel tak naplno, jak málokdo jiný. Tedy málokdo jiný, kdo by o tom pak ještě mohl vyprávět. A vyprávět s humorem! Je tam všechno. Je tam krásné Rakousko-Uhersko a předválečná Praha, jsou tam Lórky a plaid. Jsou tam boje s Maďary, první republika. Je tam odboj, Osvětim, Pankrác, Bohnice. Jsou tam dojímavé lidské příběhy - Hans Gall, Zdeněk Dohalský,... Jsou tam úžasná štěstí v neštěstí (např. Drábek by býval popraven za stanného práva, když by se zrovna jeho spis netoulal v Berlíně při procesu s Láďou Rašínem). Je tam soud s K. H. Frankem. Jsou tam hrdinní demokraté a rudí bídáci, krčmaňská aféra, útěk přes hranice. A pak jsou tam české stopy v USA, kde emigrant tráví polovinu svého dlouhého života (a neví, že jen pár měsíců po napsání knihy se bude moci vrátit do vlasti). S některými autorovými postoji jsem nesouhlasila (Beneš ve všech případech bez bázně a hany jen jako oběť událostí a svého zdravotního stavu, sebedůvěra demokratů ve 48), ale koneckonců kdo jiný by měl právo povyprávět svůj osud ze svého pohledu, no ne?


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Z časů dobrých i zlých v seznamech

v Přečtených3x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Jaroslav Drábek
česká, 1901 - 1996
1986  84%Podzemí
1992  73%Z časů dobrých i zlých
1947  0%Povídky o krutém umírání
1986  0%Oženil jsem se s královnou