Whitehors a dítě s pihou přehled

Whitehors a dítě s pihou https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273277/bmid_whitehors-a-dite-s-pihou-Oig-273277.jpeg 4 1 1

Humorný příběh z anglického prostředí, kterou autor napsal pod pseudonymem Huge Prattler.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Whitehors a dítě s pihou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

trudoš
04.01.2020 4 z 5

Humoristický román v tom nejlepším duchu britské prózy, na němž se výrazně podepisuje inspirace tvorbou P. G. Wodehouse. Knižní debut Huga Prattlera (alias Václava Čtvrtka, alias Václava Cafourka) z roku 1940 je jeho prvním pokusem o dobytí vkusu dospělého čtenáře, což se zpětně ukázalo jako nerentabilní. Proto autor také usoudil, že děti jsou mnohem vděčnější obecenstvo, a už se věnoval převážně pouze jim.
Už na svou dobu nebyl Whitehors a dítě s pihou lehké čtení, kreativní přístup stran větné kompozice z toho dělá docela kriket, takže při pokusu o rychločtení si brzy budete připadat jako Buddha v Betlémě. Trpělivější čtenář však bude odměněn nostalgickým literárním zážitkem, kterýžto rámcuje úsměvný příběh o jednom pomýleném únosu, nepodařených zásnubách a hanebném petrolejovém komplotu. A přestože si román své místo v učebnici české literatury asi nezaslouží, zůstává nádhernou ukázkou jazykové hravosti, jíž se stvořitel Křemílka, Vochomůrky, Rumcajse či víly Amálky tolik proslavil.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Whitehors a dítě s pihou v seznamech

v Přečtených1x
v Chystám se číst1x