Walda žije! přehled

Walda žije! https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21752/walda-zije-21752.jpg 3 5 5

WALDA! Velký zpěvák a nezlomný charakter na scéně české populární hudby a - hlavně ČLOVĚK! Jak moc miloval koncerty a lidi! A Waldu jakoby na oplátku miloval snad celý národ. V srdcích většiny Čechů je silně zakořeněn dodnes. Kniha zkušených publicistů mapuje nejdůležitější okamžiky z pestrých životních osudů zpěváka, kterého Václav Klaus označil za "univerzální národní symbol" a poctil ho k jeho nedávným pětasedmdesátinám Čestnou plaketou prezidenta republiky. Waldemar Matuška je podobně jako Karel Gott "národním pokladem", jeho písničky provázejí život několika generací a mnohé z nich se staly evergreeny a zlidověly, vždyť se na scéně pohybuje už padesát let. Proč se z tohoto hříšníka a flámy, bouřliváka, rebela i rošťáka osvobozených let šedesátých stal v 70. a 80. letech téměř pouhý chalupář a kamarád táborových ohňů, jehož písničky byly součástí normalizačních televizních pořadů? "Waldemare, tohle nesmíte, tenhle text se musí upravit, a tohle by se nelíbilo," ale na tohle velký Čech se svodomyslným srdcem neměl žaludek. Stokrát nic umořilo i Waldu. Jeden z hlavních důvodů, proč se náhle rozhodl i s rodinou zůstat v Americe? Tak mu bylo těsno a úzko. Jakou sehrála v jeho životě osudová a rovněž velmi statečná žena, zpěvačka Olga Blechová? Když konečně železná opona padla, vrátil se, ale už ne natrvalo. Proč? Jen kvůli svému špatnému zdraví? Nebo k tomu přispěly i problémy a skandály s bytem na Václavském náměstí a dalšími záležitostmi? Proč se oslava jeho pětasedmdesátin proměnila takřka v tragédii? Kdo mu v životě pomohl, kdo se velkého srdce snažil využít? Na tyto a podobné otázky nálézá odpovědi právě tato kniha Autor: Radimovská, Kent ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Walda žije!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

mira.l
22.12.2022 2 z 5

"Snům ostruhy dát", "Tisíc mil, těch tisíc mil" a teď tohle. Vzal jsem tyto dvě knihy po přečtení knihy M. Bystrova znovu do ruky a přečetl si je znovu. A to byla možná chyba, takhle za sebou. Protože v "Tisíc mil" a první části této knihy je vpodstatě totéž. Když se člověk nepodívá na roky vydání, řekl by si těžko říct, kdo od koho opisoval, ale vzhledem k datu vydání je tato kniha poměrně neomalenou kopií knihy "Tisíc mil, těch tisíc mil." Čtenář se tu nic moc zásadního nedozví. Takže není důvod nad ní nikterak jásat a měnit průměrné hodnocení, které jsem jí kdysi před časem udělil.
To jsem si myslel, než jsem se dostal ke druhé části, označené jako "kniha druhá". Protože to, co následovalo tady, bych místy z těch desek nejradši vytrhnul. Tady je podáno několik posledních návštěv Matuškových v Čechách, ovšem stylem čistého bulváru. Možná mě mělo varovat v závěru knihy ve výčtu pramenů ke knize několik ročníků deníku Blesk... Tady je smatláno všechno do kupy, ovace, spekulace, senzace, zřejmá antipatie autora k osobě MM, atakdále... Je mi líto, ale tahle závěrečná pasáž ten tříhvězdičkový dřívější standard prostě neustála.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Walda žije! v seznamech

v Přečtených5x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst1x

Autoři knihy

James Kent
česká, 1983