Vzpomínky na protektorát přehled

Vzpomínky na protektorát https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293806/mid_vzpominky-na-protektorat-ieJ-293806.jpg 4 15 15

Vyprávění muže, který prožil svá klukovská léta v samém centru protektorátní Olomouce. I když se z jeho vzpomínek bude někdy zdát, že to tehdy tak hrozné nebylo, nebezpečí, které v té době lidé prožívali, bylo hmatatelné na každém kroku. Bezstarostný pohled tehdejších ,,pánů kluků" poněkud obrušuje hrany, kterými doba okupace hrozila všem, kdo jen trošku vykročili z řady. I tak je z vyprávění znát, že tehdejší kluci si dobře uvědomovali, že jejich prosté hry byly někdy tancem na ostří nože.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzpomínky na protektorát. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Layyen
09.07.2018 4 z 5

pohled na válečné okupační období V Olomouci a okolí, bohužel celkem krátké.. ale i tak dá nahlédnout do té doby

ClariceL.
26.05.2016 5 z 5

K této knize budete potřebovat zájem o dané téma a znalost Olomouce.Koupila jsem ji jako novinku,že si přečtu nějaké zajímavosti a nečekala jsem,že mě tak potěší.
Vyprávění začíná seznámením s malým,bezstarostným chlapcem,který nás provází svým městem,které se s vyhlášením mobilizace mění.Zachycuje příjezd německé okupační armády,přerod průmyslu pro potřeby nových pánů,život v protektorátu ve všech směrech,období heydrichiády,hladové léto 1942,osvobození,odsun i první poválečné dny.Všechno pěkně navazuje.
Pro mě opravdu spousta zajímavostí.Neustále se pohybujeme v ulicích a na spoustě míst,kde je opravdu dobré Olomouc znát.Pro odlehčení si můžeme přečíst,jak se po Heydrichově smrti musel Andrův stadion přejmenovat na SS Reinhard Heydrich Kampfbahn a třeba i to,jak byl autorův pes Lux ,, odveden " s razítkem ,, SS Hunden Staffel Wien ".
Nechybí spousta dobových fotografií.Myslím,že jsem měla šťastnou ruku a nečekaný zážitek.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzpomínky na protektorát v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

Olomouc Protektorát Čechy a Morava

Autorovy další knížky

2003  76%Slovenská armáda 1939 - 1945
2016  87%Vzpomínky na protektorát
2004  90%Březen 1939