Vzhůru do noci - Metallica přehled

Vzhůru do noci - Metallica https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231387/mid_vzhuru-do-noci-metallica-7hH-231387.jpg 5 33 33

Metallica znamenala pro zvuk a image heavy metalu osmdesátých let přesně to, co Led Zeppelin pro rock a Sex Pistols pro punk. Ze čtveřice vynálezců thrash metalu – k nimž patří ještě Slayer, Anthrax a Megadeth – to byla vždycky Metallica, kdo stál v čele, Metallica vždy dobývala nová území; právě Metallica vstoupila mezi velké rockové monolity. VZHŮRU DO NOCI přináší příběh skupiny Metallica, podrobně rozebírá všechny její inkarnace a zkoumá osobnosti všech současných i bývalých klíčových členů – s důrazem na Larse Ulricha a druhého spoluzakladatele, Jamese Hetfielda, jehož nelehké dětství se stalo inspirací pro některé z nejoblíbenějších písní skupiny – a také proto je vyčerpávající zprávou o největší metalové skupině světa.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

Metallica: Enter Night , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzhůru do noci - Metallica. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Karlo5o
18.10.2021 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších česky lokalizovaných biografií. Je napsána člověkem, který byl současí dění okolo Metallicy již od samého počátku a je to v textu velmi poznat (za mě i výborný hrubší jazyk, který tomu dodává autentičnost). Kniha je samozřejmě nejvhodnější pro fanoušky Metallicy, ale dobře poslouží i jako nakouknutí do hudební scény především 80. a 90. let (dozvítě se spoustu zajímavosti i o ostatních velkých jménech doby, Axl, Ozzy,..) . Kéž by takových knih bylo více.

Koza3
12.08.2021 4 z 5

Metallica. Legenda trash metalu. Největší hvězda velké čtyřky. K jejich riffům jsem přičuchl v mládí, kdy jsme se dokonce ve škole učili anglicky Nothing Else Matters. Byl to taky největší hit na našich školních diskotékách. Věděli jsme, že jejich balady jsou nejdelší a když jsi tak chtěl dlouho mačkat prdel svojí vysněné lásce ze třídy co nejdéle, musel jsi ji vytáhnout právě na ploužák Metallicy. Jsem z generace, která byla nejvíce ovlivněna jejich post-trash obdobím devadesátých let a první album (kromě kompilace Best Ballads) bylo Load, Reload a Garage Inc. Považuji to jako vhodnou vstupní bránu k Metallice, protože to nejsou takové masakry jako na Justice nebo prapůvodním Kill 'Em All. Všichni moji vrstevníci vstoupili stejnou branou a hromada z nás pokračovala právě přes Black Album ke starším deskám až se z nás stali věrní celoživotní fanoušci. Za mě jsou však desky z devadesátek ty nejlepší. Spousta vlasáčů mi za to dá přes držku, ale je to tak. I proto moc nerozumím tomu, proč autor knihy tak haní tyhle alba. Kapela sama je považuje za dobré desky a mají svůj důvod v historii i posunu kapely. Autor se staví do role kritika s vlastním názorem, který zakrněl někdy při smrti Cliffa. Na jednu stranu říká, že kapela se posunula špatným směrem, že jí nové "pop-metalové" aranžmá nesluší, ale jedním dechem dodává, že alba, která se vrací ke kořenům jsou jen nostalgickou vzpomínkou a vykrádačkou sebesama. Mám tendenci hodnotit autobiografické knihy podle příběhu a cesty hlavních hrdinů, ale tady musím zkritizovat autora a jeho styl vyjadřování. Útržkovité věty, které často nedávají hlavu ani patu, osobní kritický názor vlastně na vše co Metallica od Black alba udělala. Moc tomu nerozumím. Je potřeba se na to podívat z širšího kontextu (je možné, že já jsem naopak zasažen právě těmi devadesátkami) a objektivně posoudit všechny alba a produkce kapely. Stejně tak se věnuje 3/4 knihy první půlce kariéry Metallicy a na zbývající 4 alba věnuje jen pár stran. Abych se přiznal, tak autor mě na*ral. Už si od něj nic nepřečtu, protože ho nepovažuji za kvalitního zpracovatele příběhu hudebních legend. Když se však od něj odprostím, dám vysoké hodnocení právě za životní příběh Metallicy, jejich inspiraci a životní poslání. Za mě srdcovka a jdu si znovu sjet poslední alba, která nemám zase tak naposlouchaná.


Vendulik
30.12.2020 4 z 5

Pro mě vydařená kniha. Malinko jsem se v postavách ztrácela. Metallica pro mě není jen kapela. Krásně napsaný príběh od prvního počátku vzniku kapely až po součastnost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzhůru do noci - Metallica v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených37x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x