Slib přehled

Slib https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25180/bmid_slib-QN0-25180.jpg 5 62 62

Vyvolení (Chaim Potok) série

< 2. díl

Ve volném pokračování románu Vyvolení stojí Reuven na prahu dospělosti a zároveň i před otázkou, jaké je jeho místo v židovské tradici. Kniha o střetávání starého a nového, o vztahu k tradičním hodnotám a zápasu o ně, o duchovním hledání vlastní cesty.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Promise , 1969


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slib. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Nofar197
14.12.2022

Hezké pokračování Vyvolených. Jen mě mrzí rozhodnutí Ruth ohledně volby životního partnera.

InaPražáková
18.02.2020 5 z 5

Pokračování Vyvolených se ještě hlouběji zabývá teologií a etikou, na druhou stranu je dějovější, až akční (místy trochu mnohomluvně, Potok je vynikající spisovatel, ale přeci jen silnější v popisu myšlenek než akce). Ke konfliktu tradiční a moderní ortodoxie se přidává ještě světštější pojetí judaismu jako tradice, která nepotřebuje víru v zázraky z Tóry. Přesto Potok jako vždy nad všechnu věrouku cení soucit, toleranci a odvahu odpouštět a dopřeje je i těm, u kterých by se to nejmíň čekalo. Jeho postavy ubližují sobě i ostatním, ale nikdy ze zášti, jen ze strachu, osamocení nebo zoufalství, a jsou v tom lidské a pochopitelné.
Místo konce války se teď v pozadí odehrává šílení mccarthismu a přetváření americké židovské komunity pod vlivem přicházejících přeživších z Evropy, kteří často umí najít smysl života jen v tom, že udrží své náboženství na světě nezměněné za každou cenu. Také je to příběh o vztazích rodičů a dětí a především o síle slova - zlými slovy se nejvíc ubližuje a jedině slovy se léčí.

Vzhledem ke sporu, zda se smí významově upravovat náboženské texty na základě gramatických znalostí, který se vine celou knihou a je jedním z jejích vrcholů, mi přijde velmi případné, že v mém výtisku někdo propiskou opravil překlepy a hrubky.


Malýmedvěd
13.01.2019 5 z 5

Úžasná kniha. Velkolepé drama v mnoha rovinách. Nahlédnutí do jiného světa a přitom tolik podobného tomu, který žijeme my teď a tady. Velmi dobře se to čte a v jednu chvíli, knihu ani nechcete odkládat. Navíc, když příběh graduje a vše se hroutí a vše je špatně a postavy bojují za svojí pravdu, za svůj způsob života, za svoje tradice, jde na vás tíseň. Zároveň ale dokáže cítit s hrdinou i jeho oponentem. Je to kniha o rozumu i o citu, je to o slibu k rodičům i o slibu k dětem, je to o slibu ke komunitě, je to o slibu k tradicím, o slibu k rozumu, k sebeúctě, k pravdě a také o slibu ke slušnosti. Vřele doporučuji nejdříve přečíst Vyvolené, ta se mi sice líbila o chlup měně, ale uvede vás do děje, do prostředí a do postav, že pak u této knihy jen tajíte dech

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slib v seznamech

v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x