Výstřely na šumavské hranici přehled

Výstřely na šumavské hranici https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486672/mid_vystrely-na-sumavske-hranici-WnW-486672.jpg 5 13 13

Šumavská hranice byla místem, kudy po únorových událostech v roce 1948 opouštěly ilegálně svoji vlast tisíce našich spoluobčanů. Zabránit těmto útěkům měly nově vytvořené specializované útvary ochránců hranic a to i za pomoci střelné zbraně. Právě o těchto ozbrojených střetech strážců hranice a jejími tzv. narušiteli tato kniha pojednává. Čtenář bude seznámen se skutečnými příběhy, které se odehrály poblíž Českých Žlebů v letech 1949 až 1951 a při nichž umírali mladí lidé na obou stranách tehdejší ideologické barikády. V převážné části příběhů je hlavní postavou Josef Hasil - jeden z tzv. Králů Šumavy. Čtenář bude podrobně obeznámen se všemi rozhodujícími okamžiky jeho kariéry agenta zahraniční zpravodajské služby CIC. V knize jsou vůbec poprvé zveřejněny informace o činnosti Josefa Hasila, které doposud nebyly nikde a nikým publikovány.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výstřely na šumavské hranici. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

jozik_v_tumane
26.02.2023 5 z 5

Fantastická kniha! Neuvěřitelně napínavé a dobrodružné čtení – a přitom je to s vědeckou přesností rekonstruovaný průběh skutečných událostí. Skvělý "doplněk" k beletristickému zpracování týchž událostí Návrat Krále Šumavy. Hluboce se klaním a mnohokrát děkuji autorovi za všechny pečlivě shromážděné a stručnou, jasnou a čtivou formou podané údaje o převaděčských cestách Josefa Hasila a dramatických příbězích dalších osob. Okamžitě kupuji další knihu autora.

anibeni
26.11.2022 5 z 5

Trošku jsem se bála, abych se nezačetla do něčeho, kde se to bude pouze hemžit fakty a jmény. Opak byl pravdou - čekalo mě velmi napínavé přecházení šumavské hranice v místech, kde to tak dobře znám a hltala jsem příběhy celé rodiny Josefa Hasila.


ivzu77
02.09.2022 5 z 5

Děkuji autorovi za jeho mravenčí práci a děkuji za převyprávění příběhů, které by nikdy neměli zaniknout v čase. Odvaha a síla lidí je úctyhodná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Výstřely na šumavské hranici v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit5x