Vyrástla som v gete přehled

Vyrástla som v gete https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468140/bmid_vyrastla-som-v-gete-kQK-468140.jpg 4 32 32

Pozoruhodný príbeh dievčaťa z rómskeho geta o ceste za lepším životom a prekonávaní mnohých prekážok. Eliška sa narodila trinásťročnej Rómke a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi. Jej mama pochádzala z rodiny prostitútok z východoslovenského rómskeho geta a otec si zarábal ako boxer na ilegálnych zápasoch. Eliška síce vyrastala v gete s matkou, starou a prastarou mamou, početnými tetami a sesternicami, ale otec sa o dcéru aj napriek svojej rasistickej výchove príležitostne zaujímal. Brával ju do Nemecka za svojimi ďalšími nemanželskými deťmi a starými rodičmi. Eliška tak mala šancu spoznať dva úplne rozdielne svety – kruté podmienky rómskeho geta i bežný život východonemeckej rodiny. Ako trinásťročnú ju mama poslala do Anglicka za vzdelaním a lepšou budúcnosťou. Prepašovali ju v krabici od práčky, ale namiesto vysnívaného života a vzdelania ju čakala tvrdá práca. Upratovačka, cigánska tanečnica a neskôr šička. Svojho sna sa však nevzdala a popritom zasadla do školských lavíc a dokončila si aspoň základné vzdelanie. Hlad po vedomostiach hnal Elišku ďalej a nakoniec ju prijali na univerzitu. Ale práve v tomto veku zistila, že aj v liberálnej západnej Európe sa jej pôvod a farba pleti môžu stať príčinou ponižovania a veľkého násilia. Eliška sa nepredstaviteľným hrôzam nevyhla ani v Anglicku, ale túžba po lepšom živote ju hnala v ústrety vysokoškolskému diplomu a vyrovnávaniu sa s minulosťou. Cesta k úplnému vyliečeniu je ešte dlhá.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

The Girl from Nowhere , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyrástla som v gete. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

martulkat
04.06.2023 5 z 5

Kniha ve mně otevírá spousty myšlenek, občas úsměv, občas zatrnutí díky peprnému výrazu, ale to jen proto, že je to takové, jaké je a prostě bez toho by kniha nepůsobila tak autenticky. Kniha každopádně není tuctová a jak je uvedeno v závěru, nastavuje nepříjemné a palčivé zrcadlo naší (východoevropské) společnosti. Osud Elišky by jistě většina lidí nedala, ale jak je vidět, i ze zdánlivě nemožného se dá vyškrábat na lepší, ale to už jsou hříčky osudu a co je komu dáno do vínku...úzkoprsý čtenář, kterého odradí první, druhý jadrný výraz možná knihu odloží, ale je to škoda, každý, kdo se neztotožňuje s tím, že svět je jenom černobílý po dočtení určitě nebude litovat.

Dandy1
03.05.2023 odpad!

Nestojí za nic.


eva3992
16.04.2023 3 z 5

Skutečný příběh Elišky. Narodila se třináctileté romské prostitutce. Její otec je německý neonacista. Žije se svou rodinou v ghettu na Slovensku. Ve třinácti letech ji matka pošle do Anglie za lepším životem, ale i ten se může změnit v noční můry.

Uf, tak tohle bylo silné a nepředstavitelné čtení. Proniknete do života, který je prostě nepochopitelný. Slovenská romská ghetta jsou místa, která si ani nedokáži představit. Kniha nám tak přibližuje život na těchto místech. Je to smutné čtení a musím napsat, že až odpudivé. Při čtení jsem jen nevěřícně kroutila hlavou.

To, čím si Eliška musela za svůj krátký život projít, je děsivé. Mám ráda životopisné knihy a tato je zase úplně jiná.

Bohužel se mi někdy stane, že je příběh sice dobrý, ale není napsaný tak, aby se mi dobře četl. To se stalo i v tomto případě. Hodně věcí se tu opakovalo, někdy se skákalo v čase, že jsem se špatně orientovala, o jakém období zrovna čteme.

Ale i tak je to rozhodně kniha, která Vás zaujme a dozvíte se z ní mnoho nového.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nalezení, Poslední hřebík a další knižní novinky (37. týden)

11.09.2022


Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vyrástla som v gete v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených45x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Romové, cikáni

Autorovy knížky

Eliška Tanzer
slovenská
2021  73%Vyrástla som v gete