Vyplavená smrt přehled

Vyplavená smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506426/bmid_vyplavena-smrt-lxZ-506426.jpg 3 17 17

Když najde Prokop v řece mrtvolu své starší sestry se stopami po násilí, život v Mokropsech, malé rybářské vsi, se rázem obrátí vzhůru nohama. Dospívající mladík se rozhodne pro krevní mstu a pátrání po vrahovi ho zavede do nedaleké Prahy, která je na sklonku vlády Karla IV. rušným a rozmáhajícím se velkoměstem plným nevídaných staveb, ale též tmavých, nevlídných zákoutí. Události naberou spád, když do Mokropes přijede svérázný svatojiřský kanovník Štěpán, pověřený vyšetřováním vraždy…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyplavená smrt. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Galadwen
16.03.2024 2 z 5

Zezačátku jsem se vážně divila, proč má kniha tak slabé hodnocení. Po dočtení zcela chápu.
První kapitoly jsou nadějné, zápletka mi připadala nosná a prostředí uvěřitelné - dospívající kluk jde hledat domnělého vraha své sestry, aby se mu pomstil. Proč ne. Nějak mi to k venkovskému prostředí vrcholného středověku sedlo. Stylistika místy nic moc, ale říkala jsem si nevadí, příběh je důležitější. Pak se děj začal vléct a topit v nudě, přibývalo vycpávkových a nesmyslných scén i postav, bez kterých by se děj obešel. Dobře, ale aspoň se hrdinové snaží, ne? Nechodí většinu doby chlastat jako u Bauera nebo smilnit jako u Vondrušky, což je rozhodně plus. Sice je to drobátko nastavovaná kaše, ale třeba z toho ještě něco vypadne.
Bohužel vypadlo. Ve dvou třetinách se objeví nová, zcela klíčová postava, říkejme jí třeba detektiv, a kniha naprosto změní žánr, nevím na co - moderní detektivku, kde se používají výrazy jako "typologická analýza" nebo "...konformita může být hnacím motorem"? Jenže moderní detektivky dávají smysl, hledají se v nich důkazy, logické řetězce událostí a motivací. Tady se příběh, autor promine, na posledních šedesát stran zvrhl v náhodné sázení jmen podezřelých bez jakýchkoliv stop či zjevných motivů, a je jich tolik, že se z toho stal jeden velký chaos a blábol. Finále a odhalení vraha katastrofa.
Kolem strany padesát bych klidně dala zasloužené tři nebo horší čtyři hvězdičky. Teď na konci to nebylo snad ani na jednu. Dávám dvě a zavírám u toho obě oči.

Kanimůra2
09.01.2024 3 z 5

No, vzhledem k tomu, že mám moc ráda historický detektivky, dám 3 *. Ale s odřenýma ušima. Budeme doufat, že se v příští knize vylepší.


Januchaj
19.10.2023 1 z 5

Chtěla jsem přestat knížku číst v druhé třetině, ale nakonec jsem četla dál s očekáváním překvapivého zvratu, který nahradí předchozí nudu. Bohužel překvapení nepřišlo. Jako svého času učitelka češtiny na gymmnáziu jsem od žáků četla nápaditější a zajímavější texty i když ne tak dlouhé...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vyplavená smrt v seznamech

v Přečtených20x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Tomáš Klimek
česká, 1979
2018  95%Staré cesty v krajině středních Čech
2014  60%Krajiny českého středověku
2023  53%Vyplavená smrt
2018  66%Tři muži ve člunu jsou zpět