Výklad snů přehled

Výklad snů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483329/bmid_vyklad-snu-m2C-483329.jpg 4 99 99

Výklad snů (v německém originále Die Traumdeutung) je kniha zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Výklad snů patří k nejznámějším Freudovým knihám. Poprvé vyšla roku 1899 v nakladatelství Franz Deuticke. Nakladatel nicméně knihu plánoval na rok 1900, a proto je v prvním vydání uvedeno právě toto vročení. S distribucí však začal již na konci roku 1899. Kniha je považována za klíčový Freudův spis, neboť kromě popisu techniky výkladu snu obsahuje i definici pojmů vědomí a nevědomí (v pozdějších vydáních poté ještě předvědomí) a také tzv. Oidipovského komplexu. Freud v knize analyzuje především své vlastní sny a Výklad snů je tak jedním z klíčových informačních zdrojů Freudových životopisců, jiné možné zdroje Freud systematicky ničil. Kniha se dlouho nemohla u čtenářů prosadit, za prvních deset let se prodalo jen něco přes 300 výtisků.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Die Traumdeutung , 1899


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výklad snů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

vinnetou500
28.03.2024 5 z 5

Knihu jsem nepřečetl celou. Poctivě jsem četl zhruba první třetinu, zbylé dvě jsem již spíš prolétl. Odhadem jsem se mohl v součtu dostat tak na polovinu stran. Přeskakoval jsem především pasáže, kde mi některé teorie nedávaly ve srovnání s nynějšími poznatky smysl. Když pak byla teorie podpírána několika sny, ty jsem přeskočil. I tak jsem v knize nalezl mnoho pro mne pozoruhodných myšlenek, které mi nasadily brouka do hlavy. Vysoké hodnocení dávám především z úcty k autorovi. Kdo jsem, abych lékaři, který na základě svých poznatků převrátil hned několik oborů vzhůru nohama, označil jeho dílo jinak než plným počtem?

JankoStirbey
25.06.2023 3 z 5

Najviac ma zaujala samotná metodika výkladu snov a autorov pohľad na pôvod snov, dôvody ich vznikania. Inak však zisťujem, že môj záujem o ľudskú dušu sa týmto smerom asi uberať nebude.


jakub2951
10.02.2023 4 z 5

Toto velkolepé téměř sto let staré dílo moravského rodáka Sigmunda Freuda dodnes v mnohém nebylo překonáno. Samozřejmě se Freud musel obejít bez rozsáhlých poznatků např. dnešní neurofyziologie a výzkumů ze spánkových laboratoří vybavených citlivou snímací elektronikou, ale to vůbec neubírá této studii na kvalitě a aktualitě. Pokud by čtenář čekal velký podíl teorie libida, tak se mýlí. To je zde zakomponováno asi v deseti procentech práce. Freud zde prezenetuje i mnohem dřívější snovou literaturu z mnoha kontinentů. Je předložena jeho metoda výkladu snů, teorie splněného přání ve snu, snové zkreslování a změna významu symbolů. Poměrně značně jsou zde analyzovány sny tzv. typické, které snad každý alespoň jednou snil. Dále jsou vysvětleny i intelektuální výkony ve snu, úloha dojmů ze dne před spaním, podíl smyslových vjemů za spánku a také vliv nevědomých pochodů na tvorbě snu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Výklad snů v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených154x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst140x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech3x