Vycházející slunce přehled

Vycházející slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325874/bmid_vychazejici-slunce-A9a-325874.jpg 4 183 183

Nejslavnější Crichtonův detektivní román známý též z filmového zpracování. Během velkolepé oslavy doprovázející otevírání americké pobočky velké japonské firmy je nalezena mrtvá žena. A vyšetřování se od svého počátku stává honbou za přízraky v kouřové cloně průmyslových intrik a nelítostných obchodních bitev, v nichž se zajatci neberou. Román je též odrazem názorů Američanů na tvrdé praktiky japonských obchodních společností té doby, i na jejich vnímání Američanů jako nekulturního národa bez historie.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Baronet , Litera Bohemica
Originální název:

Rising Sun , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vycházející slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

hanak_v_exilu
17.03.2024 5 z 5

Z kraje osmdesátek a na začátku devadesátek měli Američané z Japonského ekonomického vzestupu regulérní strach. V tuto dobu to totiž vypadalo, že se Země vycházejícího slunce stane technologickou supervelmocí s dominantním kulturním vlivem. Tato představa se přelila do několika filmů, pár knížek, reálií kyberpunku a příruček marketingu. Děj knihy Michaela Crichtona působí jako z blízké budoucnosti, v níž se tato realita opravdu zhmotnila. No a protože Američané nejsou zvyklí na souboj rovný s rovným, nese se příběhem podivně depresivní atmosféra s příchutí fatalismu a lehké hysterie. Ta vyvrcholila v autorově doslovu, který se z odstupu ukázal být mírně řečeno přehnaný. Jakkoliv tedy politicko ekonomická linie nepůsobí příliš věrohodně, zbytek knihy ji bohatě vykompenzoval. Tajemství obestírající vraždu je patřičně zašmodrchané, ale logicky vystavěné. Vrah se dá dopředu odhadnout - stačí jen správně identifikovat a seřadit autorem pečlivě rozmístěné indicie. Lhal bych ovšem kdybych tvrdil, že bez znalosti solidní filmové adaptace od režiséra Philila Kaufmana bych toho byl schopný.

Ivka14
04.09.2023 3 z 5

Tohle mohlo být mnohem lepší. Crichton zničil velmi dobrý mysteriózní román tím, že z něj udělal něco jako svůj vlastní negativní komentář k japonskému obchodu/kultuře a jejich vztahu s Amerikou kolem konce 80. a začátku 90. let. Některé segmenty knihy se zdají tak přitažené za vlasy, že jde o materiál na hranici konspiračních teorií a nutně potřebují seriózní ověření faktů.

Přesto dávám 3 hvězdičky, i když příběh byl dobrý. Tohle má být mystery, ne názorový článek.


tanulda
08.08.2023

Knížka se ke mně dostala z knihobudky v originále. Musím říct, že dějových zvratů na mě v knize bylo možná až trochu moc. Co mi ale rozhodně utkví v paměti, je vyznění knihy, které mi přijde stále aktuální (soudě podle diskuzí v tisku a rostoucího protekcionismu), akorát by vlastně stačilo v ději vyměnit jednu mocnost za jinou :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. července - 12. srpna)

30.07.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vycházející slunce v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených251x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených11x
v Knihotéce195x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x