Vtáci přehled

Vtáci
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266271/mid_vtaci-FnR-266271.jpg 4 3 3

Hrdinom knihy je slabomyseľný Mattis Krpáň, ktorý však tiež žije vnútorným životom a podrobuje sa istému vývinu. Jeho myšlienky druhí nechápu, no preňho majú rozhodujúci význam. Je celkom odkázaný na svoju sestru Hege, s ktorou žije v domci pri lese a ktorá obidvoch živí pletením svetrov.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Fuglane , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vtáci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

-Pečivo-
29.01.2017 3 z 5

Vrcholné dílo severské literatury dvacátého století, který tak vychvaloval Knausgård, mne zanechalo chladným. Je totiž polovina září, půl devátý večer, nemám deku a navíc mám otevřený okno. Krom toho ani ta knížka nebyla nic extra. Dokonce moje iritace dosáhla stupně gůglování “what is so special about vesaas the birds, dude” a i nadále jsem stejně bezradný jako výsledky tohoto vyhledávání.

Hlavní postava je prosťáček Mattis, kterýmu je 37 a žije v Norsku na samotě u jezera se svojí sestrou Hege, který je 40. Mattis se celej den potlouká v přírodě, jelikož se mu nedaří najít si ve městě práci, protože s vrtačkou umí ještě hůř než já. A rukama jakbysmet. Mattise tak živí jeho sestra, která od rána do večera plete.

Jednoho dne přes jejich barák začne lítat sluka. A to ještě ne ladajak, ale jejím speciální letem, kterej provádí když ho tam chce. Po dlouhý době se mi u knihy v němčině stalo, že jsem si přečetl tuto větu a němel absolutně páru, jestli někdo přes barák hodil nějakej šutr šejdrem, nebo jestli jim přes barák přeletěl norskej bramborovej knedlík. Tato informace je však velmi zásadní pro celou knihu. Jelikož jsem tak nadšený ornitolog, že si o tom odmítám i cokoli přečíst, tak opravdu nevim, co tim chtěl autor říci. Jak přesně vypadá sluka jsem se taky mimochodem dozvěděl až z internetů.

Potom co jim tam teda začne lítat, se s ní tenhle Ben Stiller skamarádí, ale to jen do chvíle než ji sundá nějakej myslivec. Aby se Mattis zbavil smutku, najde si brigošku jako převozník na pramici přes jezero, přes který ale nikdo nechce převést. Až jednou skoro převeze dřevorubce, kterej u nich nakonec ale přespí a štípne mu sestru a nastěhuje se jim na půdu. Hege se do něj zamiluje a má dilema co s Mattisem. Ten se pak rozhodne sám rozseknout dilema na jezeře a nechat svůj osud v rukou přirody. Buď se utopí, nebo ne. Konec zůstane otevřenej. Kdyby na to šlo vsadit na bwinu, tak bouchnu pětikilo na utopení ani nemrknu.

6/10 protože to vodsejpalo.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vtáci v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Tarjei Vesaas
norská, 1897 - 1970
1975  86%Ledový zámek
1939  93%Vraní koně
1948  87%Dům v temnotách
2015  69%Bělidlo
1943  67%Samota Grinde