Všichni proti všem přehled

Všichni proti všem https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97550/bmid_vsichni-proti-vsem-fJc-97550.png 4 24 24

Myslíte si, že státy ovládají své zpravodajské služby? Nikoli. Je to přesně naopak. Státy a jejich politici jsou ovládáni ze zákulisí tajnými službami, aniž by to představitelé států vůbec tušili. Od období studené války až do současnosti proběhl nespočet špionážních operací a složitě propletených tzv. zpravodajských her. Své soukromé zpravodajské hry však hrají i skupiny a jednotlivci uvnitř tajných služeb. Děj začíná popravou rozkrytého amerického krtka v řadách KGB generálmajora Dmitrije Bystroletova. Jeho kamarád, podplukovník Vladimír Moravec, který pracoval na 1. odboru I správy Státní bezpečnosti, také upadá do podezření ze špionáže. Přestože se ničím neprovinil, tuší, že je vtažen do zákulisních intrik a mohl by ho potkat stejný osud jako Bystroletova.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všichni proti všem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

iceVS
06.10.2022 5 z 5

Tohle byla úžasná knížka. Přiznávám, mé vědomosti fakt nejsou na takové úrovni, abych dokázala rozlišit, co je ještě možná realita a co už je fikce, ale prostě fakt líbilo.
Teda v poslední třetině polevila úroveň korektury, ale v té záplavě textu se to tentokrát dá přehlédnout.
Vzhledem k tématu asi začínám chápat, proč se autor přeorientoval na nenáročné románky pro ženy.

ber-tram
09.05.2018 3 z 5

Spisovatel má psací metodu kromobyčejně osvojenou, jenže tady to enormně přesíťoval a propletl, čímž nezvládl tažnou dynamiku příběhu a nijak nezažehl podmanivé románové kouzlo. Všichni proti všem - a jindy ruku v ruce; název vskutku nelže. Především není pořádně komu fandit a koho se bát, to je ta základní beletristická vada. Světovou arénu hekticky přelidňují agenti, krtci, dubléři, informátoři, gangsteři, politici... figurky, co se kácí jako mouchy, sotva vletí na scénu, a jen některá dostane šanci ještě zabzikat. Každý je svého druhu zištný křivák a podrazák, vyjma pár vyložených obětí. Ale taková je zřejmě zvenčí neviditelná praxe tajných služeb, placených z našich daní i špinavých peněz.
Kniha je formálně nevyvážená: zprvu ke kapitolám autor připojuje poznámkový aparát, patrně k prohloubení dojmu serióznosti a podloženosti, pak již jen namátkou závorkově dovysvětluje (pozn. aut.). Druhou část ani nečlení na kapitoly, jen nadpisově odstavcuje.
(Jemné přešlapy, kdy plukovníka Podzimka vzápětí degraduje na podplukovníka či vojenského delikventa v půli 80. let v ČSSR nechá eskortovat Vojenskou policií, se v záplavě jiných údajů asi ztratí). 15/18


Endy17
29.11.2017 4 z 5

Spousta informací bez vodítka, kde končí realita a začíná fikce. Autor v závěru knihy podotýká, že "podobnost se skutečnými jmény či událostmi je čistě náhodná", ale kde opravdu leží ta hranice? Nepochybně není ostrá a pevně vymezená, plynulý přechod přesto vyvolává mrazení v zádech.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Všichni proti všem v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x