Všechny barvy církve: barevnost křesťanského oděvu a její význam v tradici západní církve přehled

Všechny barvy církve: barevnost křesťanského oděvu a její význam v tradici západní církve https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254005/bmid_vsechny-barvy-cirkve-barevnost-kres-254005.jpeg 5 3 3

Během staletí se na půdě křesťanského světa v rámci nábožensko-rituálního prožívání života vyvinul zcela specifický systém a řád barev s morálními a symbolickými konotacemi... V každé kultuře se v postavení garantů společenského řádu objevují zcela specifické dílčí skupiny obyvatel, jejichž úkol je v mnohém odlišný od většinové společnosti. To se nutně musí projevit v odlišném oděvu, který je nositelem snadno rozlišitelných vnějších symbolů odkazujících ke stupni hierarchické podřízenosti. Jen tak je možné dosáhnout skutečné životaschopnosti velkých organizovaných celků.Pro dnešního člověka je asi nejpochopitelnějším příkladem hodnostní systém zavedený v ozbrojených složkách, reprezentující výkonný rozměr státní autority. A nemůžeme vynechat ani různá církevní společenství. Během staletí se na půdě křesťanského světa v rámci nábožensko-rituálního prožívání života totiž vyvinul zcela specifický systém a řád barev s morálními a symbolickými konotacemi, které člověk dnešní doby používá podvědomě. Ke správnému „čtení“ tohoto typu neverbální komunikace je nutné znát kulturně-antropologické pozadí židovsko-křesťanské tradice, jež měla zcela zásadní vliv na utváření euro-amerického moderního civilizačního modelu. Jednotlivé kapitoly se na pozadí historických souvislostí věnují příslušným barvám, jejich symbolice a rozdílnému užití v profánním světě a v bohoslužbě.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechny barvy církve: barevnost křesťanského oděvu a její význam v tradici západní církve. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

pald
21.04.2019 5 z 5

Knížka pojednává o proměnách symbolického vnímání jednotlivých barev od biblických a antických dob až po současnost. Po obecném výkladu křesťanské symboliky barev se autor zaměřuje na oblast bohoslužebného i mimoliturgického oděvu kněžského a řeholního stavu: Vědecky přesně a zároveň poutavě prezentuje historický vývoj barevnosti církevního oděvu, který vyjadřuje nejen proměny symbolické sebeprezentace hierarchie a řeholních společenství, ale též charakterizuje, jak tento Bohu zasvěcený stav chápal svou identitu a poslání v dějinách. Martinkovy rozsáhlé poznatky jsou přínosné z historického hlediska, protože na základě vnějších fenoménů objasňují dějinný vývoj rolí kněží a řeholníků v církvi a ve společnosti. Práce se však nedotýká jen minulosti, ale podněcuje k aktuální reflexi nad současnou formou sebevyjádření církve a jejích služebníků v stále se měnícím světě.

Vojslava
28.06.2018 4 z 5

Čtyři hvězdy za zajímavé informace, ztráta za odbytou redakci. Ale téma mi zase trochu rozšířilo obzory, rozhodně podnětné čtení!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Všechny barvy církve: barevnost křesťanského oděvu a její význam v tradici západní církve v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce3x

Štítky knihy

katolická církev barvy liturgika

Autorovy další knížky

Radek Martínek
česká, 1976
2014  93%Všechny barvy církve: barevnost křesťanského oděvu a její význam v tradici západní církve
2022  93%Květy trpělivosti
2020  %Liturgické textilie a jejich památková ochrana
2020  %Ornamenta episcopi: Liturgická roucha olomoucké katedrály