Vřeteno osudu přehled

Vřeteno osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470885/bmid_vreteno-osudu-p87-470885.jpeg 5 119 119

Kdo by neznal tajemné, strašidelné balady z legendární sbírky Kytice! Co však víme o životě jejich autora Karla Jaromíra Erbena? Málokdo tuší, že pod maskou seriózního, tichého muže se skrýval vášnivý romantik, jenž si do deníků zapisoval děsivé sny, žil ve stínu smrti, vedl hovory s duchem mrtvého bratra-dvojčete, trpěl problematickými vztahy k ženám a skrýval hrůzné tajemství Záhořova lože. Zkušený romanopisec Otomar Dvořák poodhalil oponu nad nelehkým životem tvůrce, který musel svádět dramatický boj s nepřízní osudu, aby pro budoucí generace zachránil svět starých slovanských mýtů, obřadů, pověr, písní a pohádek. V románovém příběhu procházíme spolu s Erbenem bouřlivými událostmi poloviny devatenáctého století, setkáme se s významnými osobnostmi té doby (Mácha, Palacký, Havlíček Borovský, Tyl, Němcová, Frič, Šafařík a jiní), ale současně putujeme i baladickou krajinou, nad níž září bledá luna, ve skalách se otvírají poklady, vodník líčí ošemetné sítě a mrtvý milenec klepe na okénko, za kterým se modlí jeho milá… Vřeteno osudu se otáčí a černá sudice Morjana šeptá Erbenovi z temnot: „Propadl jsi smrti! Čím se vykoupíš, aby sis zasloužil život?“... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vřeteno osudu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (50)

sladkovka
04.05.2024 4 z 5

Doporučuji všem, kdo se chce dozvědět o životě Karla Jaromíra Erbena a o historii naší země 19. století. Moc hezky napsané a oživila jsem si vědomosti dějepisu.

kolacky
04.05.2024 5 z 5

Vím, že pan Dvořák píše zajímavě, znám některé jeho knížky s hororovými povídkami. Ale že dokáže takhle fantasticky skvěle popsat dobu obrození i Bachova absolutismu, všechny ty nadšené vlastence, které známe z dějepisu nebo hodin literatury, to je vážně nádherná věc. Jako by tam čtenář byl s nimi. Určitě doporučuju každému dobrému Čechu, mladému, starému i v nejlepším věku. A další kapitola sama o sobě jsou záblesky fantazie a pohádek, které KJE prožívá - jak ho v jeho tvorbě ovlivnily. Moc krásné čtení.


Jana283
19.03.2024 3 z 5

Poté, co jsem dočetla knihu o Boženě Němcové, sáhla jsem do knihovny pro další životopisnou knihu, tentokrát o Karlu Jaromíru Erbenovi. Těšila jsem se na ní, protože o tomto našem významném spisovateli toho opravdu moc nevím. A nebýt to K.J. Erben (Kytici miluji) tak bych knihu nedočetla. Takhle jsem se protrápila až do konce, ale autorův podivně šroubovaný styl mi opravdu nesedl. Vzpomněla jsem si, že od tohoto spisovatele jsem kdysi podobně bojovala i s knihou Lásky princezen kuronských. Ale asi je to jen můj osobní problém, protože vidím, že kniha se ostatním čtenářům líbila a je hodnocena velmi vysoko. V každém případě K.J. Erben byl velmi zajímavý člověk a asi i ne zcela doceněný autor. Jsem ráda, že jsem měla možnost dozvědět se víc o jeho životě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hospodyně, Noční host a další knižní novinky (25. týden)

18.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vřeteno osudu v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených150x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených20x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst139x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech4x