Vražda se zárukou přehled

Vražda se zárukou https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110640/bmid_vrazda-se-zarukou-5RT-110640.jpg 4 115 115

Doktor Pivoňka série

< 2. díl >

V jedné branické vile jsou v létě 1938 nalezeny mrtvoly důstojníka a krásné mladé komparsistky z Barrandova. Vyšetřování případu se zpočátku ujímá inspektor Vodička, který však brzy uzavírá pátrání s tím, že šlo o vraždu a sebevraždu a afektu. Shodou okolností se k případu dostává i doktor Pivoňka, který nachází příliš mnoho rozporných stop zpochybňujících Vodičkovy závěry. Snaží se za každou cenu dopátrat pravdy a odhalit motivy tohoto otřesného činu. V druhém případu zaměstnance detektivní kanceláře Ostrozrak se autorům výtečně podařilo zachytit jak tíživou atmosféru konce třicátých let dvacátého století, tak i četné komické situace v osobním životě jednotlivých protagonistů napínavého příběhu, v němž vše spěje k překvapivému řešení tajemné „vraždy se zárukou“.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vražda se zárukou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

janina66
05.04.2024 3 z 5

Tento druhý díl byl podstatně slabší, než jednička. Zbytečně překombinované až místy nepřehledné.

bertrand
07.12.2023 4 z 5

První díl je dokonalý, druhý díl pouze skvělý.
Je třeba však podotknouti, že většinu současné produkce detektivek nechávají Škvorecký se Zábranou daleko za sebou, ať to bylo s autorstvím jakkoli. Vražda se zárukou splňuje parametry detektivky, thrilleru (podstatně nekompromisní druhá polovina) i společenského či dobového románu, tedy zrovna přesně to, co od dobrého krimi románu očekávám. Zde navíc ještě okořeněno humorem a nádherně hravou prací s českým jazykem.
Proč tedy nedávám pět hvězd?
Dokonalá mozaika má pár trhlin, kterých jsem si v bezešvé "Vraždě se štěstím nevšiml nebo nebyly tak výrazné.
Literární: rekapitulace průběhu zločinu se v podání páně Pivoňkově se proměnila nudné zopakování celé knihy a ubrala tak na svižné čtivosti.
SPOILERY:
Logické: akademický "vlastenecký" malíř Stránský. Jeho motivace pro zapojení do zločinu zde byla opomenuta či nedostatečně psychologicky vysvětlena, což prostě v tak skvěle vystavěné knize působí rušivě. Taktéž bohužel zápletka s hadimrškou má chatrnou konstrukci a působí nadbytečně.
Osobní: pánové, když už se Vám líbí udělat sem tam z doktora Pivoňky pitomce, nemám nic proti tomu, přidává mu to na věrohodnosti. Ale nechat ho vniknout do pokoje zlosynova s nedobitou pistolí... to už jste, takříkajíc, přehnali. Opět, co bych odpustil u Leona Clifftona nemohu přejít u dra Pivoňky.
Tak to by byl můj komentář ke druhému dílu. Do třetího se mi nechce...protože Boženka!


SSTknihy
13.10.2023 4 z 5

Druhé vyprávění doktora Pivoňky se tentokrát odehrává v létě 1938, kdy atmosféra houstne pod vlivem sílící německé moci. Zločin, který měl být zameten pod koberec jako vražda a sebevražda s erotickým motivem naštěstí nedá doktoru Pivoňkovi spát a odhodlaně se pouští do postupného rozplétání vzájemných vztahů a hledá motiv ke dvojnásobné vraždě. Zápletka je opět dobře promyšlená, má to vtip a skvěle vykreslenou atmosféru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vražda se zárukou v seznamech

v Přečtených147x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených4x
v Knihotéce114x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x