Vratislav Blažek - Hráč před bohem a lidmi přehled

Vratislav Blažek - Hráč před bohem a lidmi
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284307/bmid_vratislav-blazek-hrac-pred-bohem-a--kc4-284307.jpg 4 4 4

Průvodce literárním dílem a osudem dramatika, scenáristy a textaře písní Vratislava Blažka představuje tuto mimořádnou osobnost z mnoha úhlů - jako satirika, jehož hry se staly senzací poválečného Divadla satiry a Městských divadel pražských, jako autora prvních filmových muzikálů Starci na chmelu a Dáma na kolejích - a konečně i jako hráče před Bohem a lidmi, jak zní podtitul knížky. Torzo pamětí, dopisy přátelům a vzpomínky přátel vytvářejí mozaiku, z níž vyvstává lidský obraz Vratislava Blažka, jehož humor nevyhasl ani po odchodu do emigrace, z níž se už - k naší škodě - nevrátil Literární pozůstalost Vratislava Blažka, vynikajícího českého satirika, scenáristy a textaře písní.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vratislav Blažek - Hráč před bohem a lidmi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

1amu
20.03.2020 4 z 5

To podstatné o V.Blažkovi zde napsala Koka. Já jsem tuto knihu objevil zastrčenou kdesi vzadu ve své knihovně. Před čtením jsem věděl, že Vratislav Blažek se jmenuje v knihách J.Škvoreckého Rosťa Pitterman, je třídním malířem i spolutrpícím v neúspěšných milostných pokusech u kosteleckých krásek.
Četbou této knihy jsem si uložil do paměti kouzelnou pohádku Vo Eisovým psovi, Samozřejmě též nezapomenutelné filmy Starci na chmelu a Světáci.
Osud tomu chtěl, že V.Blažek umřel 28.4.1973 v Mnichově. O 17 roků později byly jeho ostatky převezeny do Náchoda a uloženy do rodinného hrobu.
Protože byl protagonista této knihy vášnivý hráč mariáše rozloučil se ním jeden ze spoluhráčů skladatel Evžen Illín takto:
Milý Vráťo,
je to již 10 let, cos opustil naši mariášnickou partu, to svědčí o tom, jakej seš neodpovědnej živel. Doufám jen, že sis to vyříkal s kartibuchem, kterej snad není takovej vůl, jaks to o něm tvrdil, a že ti tam, kde jsi teď, je dobře, protože ti tam nechodí složenky a telefonní oučty. Můžeš tam mastit karty s Brdečkou a Werichem osobně, tak je pozdravuj. No my za tebou stejnak přídem, tak dej stranou nějakou tu flašku nebeský many, nejlíp v dobře chlazený lednici.
Tvůj Evžen.

Koka
07.11.2018 5 z 5

Při vší jedinečnosti tohoto tvůrce je jeho životní příběh přímo modelově podobný příběhům jiných českých umělců té generace: talent prosazovaný v 50. letech, pak v 60. letech - v době společenského a politického tání - strmý vzestup kariéry, umělecké úspěchy a jim přiměřené postavení a popularita ve společnosti včetně nadstandarních honorářů, vstup do strany, po napsání mnoha mnoha slov pak podpis provolání Dva tisíce slov, následná emigrace, úpadek tvůrčí, mentální, ekonomický, předčasná smrt daleko od domova ...
Tato poutavá biografie je vlastně výstižnou ilustrací životního příběhu české kultury v podstatné části 20. století. Kniha dokládá rozsah Blažkových autorských zájmů, ale ve mě navždy zůstane z jeho tvorby hlavně nezapomenutelné: "Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let ... "


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vratislav Blažek - Hráč před bohem a lidmi v seznamech

v Přečtených4x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst3x

Autorovy další knížky

Marie Valtrová
česká, 1949
1998  79%Eva Hrušínská vzpomíná...
2012  85%Kronika rodu Hrušínských
2004  76%Svatopluk Beneš - Být hercem
2011  100%Divadlo s rodokmenem
1998  80%Vratislav Blažek - Hráč před bohem a lidmi