Vox přehled

Vox https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403726/bmid_vox-u5i-403726.jpg 3 291 291

Doktorka Jean McClellanová, uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla. Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu. To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer. Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať, vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto. Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami. A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč. Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, teraz majú ženy nárok iba na pár desiatok. Umlčali ich. Tým sa to však neskončilo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Vox , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vox. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (73)

VeruFreckles
15.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Rozhodovala jsem se mezi 3 a 4 *, protože přece jen ten svět příliš staví na Příběhu služebnice, i když přiznaně a s vlastními pravidly.
Čtení Voxu ve mě vyvolalo emoce a celou dobu jsem se hnala dál, abych zjistila, jak to dopadne. Finále jako z akčního filmu s Brucem Willisem bylo dost přitažené za vlasy. Na druhou stranu pocity v mateřství a těhotenství autorka popsala dost věrohodně.
Hodnocení tedy trochu rozporuplné, ale základní myšlenku si čtenář určitě odnese s sebou. Hlavně se nenechat umlčet.

Profesorskey
08.01.2024 4 z 5

Tato kniha mě uchvátila svým vzhledem a názvem v regálu knihovny mezi stovkami jiných - takový malý knižní halo efekt. A nejsem zklamán. Vlastně mě už dlouho nic tak nápadem nenadchlo jako tohle dílo. Chápu, že je to podobné "příběhu služebnice" (což tu padlo několikrát a je to i dvakrát zmíněno na přebalu), ale jelikož jsem ho nečetl, tak nemám s čím srovnat.

Do kladů patří hezky rozpracovaná hlavní postava. Pro mě to byl krásný výlet do nitra ženské duše. Další kladná věc je ten supr nápad omezení řeči a propracování dopadů na společnost. Jsem rád, že autorka zabředla do různorodých sfér makroprostředí, počínaje filozofií, náboženstvím, přes lingvistiku, po ekonomii. Dalším kladem jsou kratičké kapitoly, které se čtou samy.

Jako jeden jediný zápor, který vzal tu pátou hvězdičku, je zakončení, které mi přišlo jako sešité horkou jehlou. Bylo to takové rychlé, špatně vysvětlené, bez zpracování dopadů a následujících procesů.

Obecně ale hodnotím jako velmi povedené dílo. "K tomu, aby vyhrálo zlo, stačí jen mlčet."


MadameKeroufac
07.08.2023

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila, mám ráda Příběh služebnice a věděla jsem, že tohle je z podobného ranku, téma mi přišlo naprosto skvělé. První půlka knihy byla svižná, napínavá a čtivá, ale druhá půlka - obzvlášť závěr - mi přišel jako laciný román křísnutý béčkovým krimi. Za mě velká škoda, že si kniha neudržela napínavé tempo až do konce a že závěr nebyl trochu propracovanější.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (39. týden)

22.09.2019


Knižní novinky (16. týden)

14.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vox v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených378x
ve Čtenářské výzvě89x
v Doporučených12x
v Knihotéce141x
v Chystám se číst207x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech2x